Park Jurajski v Baltówě

…aneb celé Fanerozoikum na jednom hektaru

Před několika dny jsem v rámci výletu do Polska navštívil opět po roce Krasiejów (Silesaurus opolensis), Lisowice (nový teropod/rauisuchian) i poněkud vzdálenější Baltów (Park Jurajski). Zatímco Krasiejów je od místa mého bydliště vzdálen asi 210 km a Lisowice ještě asi o 30 km dál, Baltów je již trochu více z ruky (celkem asi 500 km daleko). Jako pravý dinosauří entuziasta jsem však nelenil a nelitoval peněz za benzín ani prvních tří dnů olympiády (kde jsme senzačně začali dvěma střeleckými zlaty) a zamířil přes Náchod do polského Slezska. Nehodlám zde čtenáře unavovat poměrně nezáživnými detaily cesty. Důležité je pouze to, jaký byl její výsledek. Ke Krasiejówu a Lisowicím se nejspíš ještě krátce vrátím v budoucích příspěvcích, nyní bych se rád několika větami zmínil toliko o „Parku Jurajskim“ v Baltówě.

Tento tématický park obsahuje několik desítek modelů dinosaurů i mnohých jiných pravěkých zvířat (např. pravážka Meganeura, pelykosaurid Dimetrodon nebo scenérie s mamutem a pralidmi). Většina modelů je postavena v životní velikosti nebo se jí velmi blíží. Největším exemplářem v celém parku je přitom „Seismosaurus“ (dnes Diplodocus) o délce přes 30 metrů, tedy zhruba odpovídající skutečnosti. Modely jsou celkově velmi pěkné a realistické a až na pár drobností také docela přesvědčivé (někteří teropodi mají i pernatý pokryv těla). Ve srovnání s DinoParkem v Plzni a Vyškově představuje Park Jurajski poněkud jinou kvalitativní kategorii. Stavba parku byla zahájena v dubnu roku 2004 a již 7. srpna byl slavnostně otevřen. Nyní vítá – a to mohu potvrdit z vlastní zkušenosti – velmi vysoký počet návštěvníků prakticky každý den.

Místo založení parku nebylo vybráno náhodně. Baltów byl na konci jurského období (před zhruba 155-150 miliony let) mělkou příbřežní oblastí velkého moře. O tom svědčí také mnohé mořské fosílie, jako byly například stenotermní koráli. Na pobřežních plážích ve stejné době zanechávali své stopy také četní dinosauři. Unikátní stopy byly od 70. let minulého století nalézány v okolních sedimentech Svatokřížských hor, přičemž hlavní postavou s těmito nálezy spojenou byl geolog z Polského geologického institutu Gerard Gierliński. Především jeho zásluhou byly objeveny stopy mnoha různých skupin dinosaurů – sauropody, ankylosauridy, stegosauridy a teropody téměř všech velikostí nevyjímaje. Součástí parku je také „Jurské muzeum“, které velmi působivým způsobem znázorňuje celou historii lokálních paleontologických objevů.

Co tedy říci závěrem? Návštěvu v parku lze zájemcům o dinosaury jen doporučit, za 14 zl. pro dospělého to určitě stojí. Vzhledem k celkové vzdálenosti se však vyplatí spíše Dinopark v Krasiejówě, který leží v případě náchodského hraničního přechodu o dobrých 280 km blíže. Krasiejówský park je zatím ve všech směrech výrazně skromnější, každým rokem však jeho potenciální turistická atraktivita narůstá (nemluvě o paleontologické stránce).

Oficiální webové stránky parku: http://juraparkbaltow.pl/

 

Free Image Hosting at www.ImageShack.us

 

Dvě „celebrity“ dinosauřího světa z konce doby křídové v podání modelů z Baltówa.

 

Free Image Hosting at www.ImageShack.us

K aktuálnímu tématu: Kontroverzní „Drak“ v expozici nového paleontologického muzea v Lisowicích, kam jsem zavítal ještě před Baltówem.

 

4 Comments

Filed under Dinosauři ze sousedních zemí, Jiné pravěké organizmy, Na cestách, Pozvánky a tipy

4 Responses to Park Jurajski v Baltówě

  1. Vloni sem tam byl a bylo to skvělé. Lepší dinopark sem neviděl.

  2. autor

    Až na ty davy lidí, které nás doslova posouvaly dopředu (nebylo skoro možné fotit přes hlavy ostatních návštěvníků). U stánků to taky bylo na půl hodiny čekání, nemluvě o frontách u vitrín v „Jurském muzeu“. Ale bylo to zřejmě dobou naší návštěvy, srpnové neděle asi bývají vytížené ;o)

  3. Když sem tam byl já tak tam tolik lidí nebylo, asi proto že byl všední den. Ale taky to bylo v srpnu. O víkendech je asi návštěvnost větší.

  4. www racek

    Běžte se podívatk Hannoveru, je tam kolem naleziště několika set stop Diplodoců a Iguanodonů Dinopark, cca 280 modelů v životní velikosti až do nejmenších detailů, zasazené do přírody, též vodní ještěry vč. Liupleurodonta a Saurosuchose atd…ještěři a ryby od prvohor, nakonec to končí Indriciotheriem, megatheriem a Mamutem… Je to na celý den a stojí to zato! Byl jsem tam v únoru, určitě ještě něco přibylo.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *