Skončil největší sportovní svátek planety

…ale vyšel nový Svět

Po týdenní odmlce opět zdravím své věrné čtenáře na stránkách tohoto blogu. Jak asi většina z vás zaznamenala, včera byla po 16 dnech zakončena největší sportovní událost tohoto roku – XXIX. Letní Olympijské Hry v Pekingu. Netroufám si samozřejmě hodnotit celkovou atmosféru nebo úspěšnost her. Dovolím si na tomto místě pouze krátké zhodnocení atletické části programu.

Pekingská olympiáda byla bezesporu nejúspěšnější v novodobé historii, co se počtu a kvality světových i olympijských rekordů týče. Pět atletických svěťáků na jedněch olympijských hrách už nebylo k vidění dlouho – nezapomeňme přitom, že jejich kvalita stále vzrůstá a jejich překonání se dnes rovná téměř malému sportovnímu zázraku. Většinu z tohoto počtu má samozřejmě na svědomí – vedle osminásobného vítěze Phelpse nejobdivovanější olympionik – jamajský sprinter Usain Bolt. Zapomeňte na „Kokosy na sněhu“, chtělo by se říci – Jamajčané se od bobů vrací na dráhu. Jamajka se v Pekingu stala doslova sprinterskou supervelmocí, které tentokrát američtí konkurenti konkurovat nedokázali. Z 6 zlatých sprinterských medailí v obou kategoriích pouze jediná Jamajce nepřipadla – a to ještě vinou špatné předávky štafetového kolíku ženského kvarteta na 4 x 100 m. Kdo by tedy pochyboval o nadvládě této malé ostrovní země (počet obyvatel pouze 2,8 milionu) v rychlostních disciplínách?

Bolt je kategorie sama pro sebe. O jeho „vyklusaném“ svěťáku na stovku jsem se již rozepsal dříve, co ale dodat k jeho dalším dvěma pekingským představením? Zaběhnout dvoustovku za 19,30 v metrovém protivětru je prostě fantazie. Omlouvám se dodatečně svým čtenářům za mystifikaci, neboť jsem sám ani v nejmenším nepředpokládal, že by byl tak brzy někdo schopen překonat legendární čas Michaela Johnsona z Atlanty (viz příspěvek k 1. srpnu). Vítězství o více než půl vteřiny a s pětimetrovým náskokem (a po dvojí diskvalifikaci ještě podstatně více) není porážka v pravém slova smyslu, to jsou doslova jatka soupeřů. Podobnými rozdíly se vyhrávalo naposledy ve 30. letech, kdy se však dvoustovka ještě běhala nad 21 vteřin! Podrobnější analýzu běhu (jehož dvě stovky zvládl Bolt údajně za 9,96 a 9,34 s, narozdíl od Johnsonových 10,12 a 9,20 s.) ještě přidám později.

Ve štafetě na 4 x 100 metrů Jamajčané stejně drtivě roznesli americký rekord z let 1992 a 1993, když bývalý světový rekordman Asafa Powell přebral od Bolta kolík a poslední úsek prolétl letmo za neuvěřitelných 8,73 sekundy (letmá rychlost 11,45 m/s – 41,24 km/h), celkový čas činil 37,10 s. To je vylepšení o celé 0,3 sekundy, tedy téměř desetinu sekundy na jednoho člena štafety! Bolt samozřejmě přispěl na třetím úseku výrazným podílem (čas na třetím úseku 8,96 s je také nejrychlejší v historii). Jde o sprintera zcela jiné kategorie, který vzhledem ke svému věku (21. srpna oslavil v Pekingu teprve 22. narozeniny) může ještě mnoho let vévodit světovému sprintu. Jeho výkony, a především lehkost, s jakou je vytváří, jsou zcela bezprecedentní. Již po několika měsících ve světové špičce zastínil Bolt částečně nebo i zcela jména jako Jesse Owens, Carl Lewis, Frank Fredericks, Maurice Greene nebo Michael Johnson. V současnosti drží unikátní kombinaci světových rekordů na obou nejkratších sprintech, což v mužské kategorii dlouho nebylo k vidění. Jaké jsou jeho výkonnostní limity, je zatím ve hvězdách. Osobně však věřím, že Bolt může zaběhnout na hranici 9,60 a 19,10 s.

Ruska Isinbajevová je královnou světové ženské tyčky již od roku 2002. Ani letos nebyla přes další kvalitativní vzestup soupeřek (především Američanky Stuczinské) vážně ohrožena a na olympiádě vytvořila další světový rekord, který má nyní hodnotu již 505 cm. Také Jelena má potenciál ještě na vyšší hodnoty, v tréninku již údajně skočila i 520 cm! K překonání ukrajinské legendy Sergeje Bubky (samozřejmě nikoliv jeho rekordu 615 cm, ale počtu vytvořených rekordů – 35) jí ještě zhruba třetina chybí. Počkejme si a uvidíme.

Posledním světovým rekordem, který byl k vidění na programu atletické části olympijských her (nikoliv však v časovém pořadí) byl první ženský „steeplechase“ (běh na 3000 metrů překážek) zaběhnutý pod hranicí 9 minut. Ruska Gulnara Samitovová-Galkinová již světový rekord dlouhou dobu držela, byla také hlavní favoritkou olympijského finále. Její vítězný čas 8:58,81 minut však vyrazil dech i expertům. V nervózním atletickém finále na velké soutěži bez vodičů se rekordy běžně neběhají. Proto bylo prolomení bájné hranice této, v ženském podání ještě mladé disciplíny, překvapením i pro samotnou vítězku.

Z mnoha dalších evropských či olympijských rekordů nelze opominout jeden, pro nás jistě nejcennější. Mistryně světa z loňské Ósaky, česká oštěpařka Barbora Špotáková, po neuvěřitelném finále dostála roli favoritky a zvítězila v novém národním, ale i olympijském a kontinentálním rekordu 71,42 metru. Svalnatou Rusku Abakumovou, která se letos podezřele výrazně zlepšila, přehodila až impozantním posledním pokusem. Ke světovému rekordu Kubánky Menendézové jí přitom chybělo pouhých 28 centimetrů. Není pochyb o tom, že pokud přehodí v příští sezóně některá oštěpařka 72 metrů, bude Barbora Špotáková přední kandidátkou.

Bez zmínky nemohu ponechat ani světového rekordmana v desetiboji Romana Šebrleho, který i přes ztrátu formy a zranění dokončil kvalitní olympijský závod na velmi solidním 6. místě výkonem 8241 bodů. Je velká škoda, že kvůli sérií zranění nemohl naplno trénovat. Minimálně stříbrná medaile ještě byla v silách obhájce zlata z Athén. Nový americký šampion Bryan Clay „turistickým tempem“ odklusal závěrečnou patnáctistovku za 5:06 minuty, přesto nasbíral téměř 8800 bodů a je stále žhavým kandidátem na překonání bájné hranice 9000 bodů (jako druhý v pořadí).

Atletický program v Pekingu byl natolik pestrý, že by se dalo napsat ještě mnoho samostatných odstavců (nemluvě pak o celém programu her). Zde se však spokojíme toliko s touto krátkou glosou. Pokud snad smutníte a nostalgicky lkáte nad koncem krásné sportovní události, doporučuji malou náplast – nové číslo časopisu Svět (září 2008) i s mými „dinosauřími“ články. Takže (pokud možno) hezký konec srpna přeje Váš Dinosaurus.

Doporučené atletické stránky: www.atletika.cz, www.iaaf.org

 

4 Comments

Filed under Atletika a sport, Pozvánky a tipy, Recenze a hodnocení, Rekordy a statistika, Výročí a ohlédnutí

4 Responses to Skončil největší sportovní svátek planety

  1. Moc pěkný článek.

  2. Dinosauři ve SvětěCo se týče dinosauřích článků ve Světě, ten první o protopaleontologii byl skvělý, ale druhý…nebylo to nějak redakčně kráceno? A ty senzační titulky článku jsi předpokládám také nevymýšlel ty…?

  3. Hezky shrnuto, na hrdinech olympiády se vesměs shodujeme 🙂

  4. autor

    ad David – v obou případech se nemýlíš 🙂 lecisko a Phoenicks – díky za kladný ohlas.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *