Krasiejów 2010

…aneb pár vět k polskému unikátu

V pátek dne 23. 7. jsem se vrátil z několikadenního pobytu v polském Krasiejowě, kde jsem spolu s „montanisty“ Danem Madziou, Jirkou Meixnerem a Jakubem Březinou působil jako dobrovolník při vykopávkových pracích na tamní paleontologické lokalitě. Za stejným účelem jsem navštívil tuto lokalitu již v červenci roku 2007 a poté pouze jako návštěvník v srpnu 2008. Tentokrát jsem se sice krátce (celková doba pobytu pondělí-pátek) ale zato s vervou opět zapojil do aktivního „diggingu“. Oproti předchozím návštěvám se ale několik věcí podstatně změnilo – například jsem jel vlastním autem, sektory výkopů se zhruba o několik desítek metrů posunuly a především – přímo za našimi zády vyrostl ohromný JuraPark, tematický zábavní park s modely dinosaurů i jiných pravěkých živočichů. Jeho návštěvníci nám při práci doslova koukali na záda.

Krasiejów (něm. Krascheow) je malá obec na jihozápadě Polska, nacházející se asi 23 kilometrů východně od Opole (Gmina Ozimek). Až do roku 1945 byla přímou součástí Německa. V roce 2006 zde žilo asi 2050 obyvatel na celkové rozloze 3,25 km2. Poprvé se obec připomíná již k roku 1292, kdy se v listinách objevuje jméno aristokrata Bratacho de Crasseow. V roce 1518 byl ve vsi postaven první kostel, současnou dominantou je však kostel Sv. Malgorzaty, vystavěný v letech 1911-13. Obec Krasiejów je vcelku milou, trochu ospale působící destinací, která však pro turisty skrývá nejedno překvapení. Největším trumfem je pak pochopitelně paleontologická lokalita v místě někdejší hutě a cihelny, kde se od poloviny 19. století těžily nerostné suroviny. Definitivní rozpoznání významu této lokality je však datováno až rokem 1993 a následně 2000, kdy zde začaly být prováděny pravidelné sezónní vykopávky pod taktovkou polského paleontologa Jerzyho Dzika.

 

Muzeum triasových čtvernožců bylo otevřeno roku 2006 přímo v areálu vykopávek. Dnes je již poněkud zastíněno protilehlým dinoparkem, přesto nabízí zajímavou podívanou na četné zkameněliny in situ. V horkých červencových dnech skýtá také příjemné ochlazení ve svých klimatizovaných prostorách. Fotografie převzata z Wikimedia Commons (http://en.wikipedia.org/wiki/File:Krasiej%C3%B3w_museum.jpg).

 

Obec Krasiejów dnes hostí lokalitu s největšími paleontologickými vykopávkami na území celého Polska. Sedimenty jsou zde datovány do období svrchního triasu a mají stáří asi 230 milionů let. Nachází se tu četné pozůstatky tehdejších sladkovodních i terestrických obratlovců, mezi nimi velkých dravých temnospondylních obojživelníků (Metoposaurus, Cyclotosaurus) o délce asi 3-5 metrů a hmotnosti až kolem půl tuny. Dalšími objevy jsou například „obrnění“ býložraví aetosauři druhu Stagonolepis olenkae, tento druh byl popsán T. Sulejem teprve v letošním roce. Krokodýlům podobní draví fytosauři (rod Paleorhinus) rovněž tvořili součást místní fauny. Dominantním dravcem zde mohl být mohutný rauisuchian Polonosuchus silesiacus (dříve Teratosaurus). Vzácně jsou objevovány také fosílie haterií, ryb, bezobratlých nebo lépe zachovaných rostlinných částí. Nejvýznamějším objevem, který lokalitě zajistil světovou proslulost, se však stal zejména dinosauriform Silesaurus opolensis, popsaný v roce 2003. Lehce stavěný archosauromorfní plaz byl původně považován za nejstaršího známého dinosaura, měřil na délku asi 1,5-2,3 metru a dnes známe přes 20 různě dobře zachovaných exemplářů tohoto příbuzného pravých dinosaurů.

V Krasiejowě se od roku 2006 nachází menší paleontologické muzeum, které v krásné expozici představuje místní vykopávky i dávné obyvatele triasového Slezska. Koncem jara letošního roku byl také otevřen již zmiňovaný JuraPark, který na ohromné rozloze představuje desítky povětšinou velmi hezky zpracovaných modelů dinosaurů od triasu až po svrchní křídu. Dominantou je nepochybně obří model gigantického svrchnojurského sauropoda amficélia (Amphicoelias fragillimus) o délce asi 35 metrů, kterému sice padá konec ocasu, ale na svoji cenu 1 milionu zlótych (asi 6,7 milionu Kč) si svým impozantním zjevem jistě brzy vydělá. K vidění jsou také modely brachiosaura, diplodoka, alosaura, ceratosaura, tyranosaura, terizinosaura, velociraptora, utahraptora, triceratopse, ankylosaura a také méně známých rodů jako byl gojirasaurus ad. Návštěvu tohoto krásného parku, ležícího asi 220 kilometrů od Hradce Králové (ve směru Náchod – Opole) nelze než doporučit. Jako dobrovolník na lokalitě a zároveň návštěvník parku jsem osobně odjížděl zcela spokojen.

Odkazy:

http://pl.wikipedia.org/wiki/Krasiej%C3%B3w

http://www.dinopark.pl/

http://www.paleo.pan.pl/krasiejow/index.html

http://www.jurapark.pl/index.php?go=krasiejow

 

2 Comments

Filed under Na cestách, Ze života

2 Responses to Krasiejów 2010

  1. Tam me to laka se jednou v budoucnu vypravit. Ze severnich Cech to neni az tak daleko. Zajimavy tip. 🙂

  2. autor

    Určitě doporučuju – JuraPark je rozhodně lepší (z hlediska rozlohy i kvality modelů) než české Dinoparky, i když to není rozdíl nijak extrémní. Počítáno od hraničního přechodu v Náchodě se tam dá být autem asi za dvě hodiny…

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *