Byli dinosauři v Anglii objeveni již roku 1614?

…aneb První známí neptačí teropodi obludnými draky

Vůbec prvním dinosaurem, jehož zkamenělina byla prokazatelně zobrazena v tištěném textu a mnohem později také prvním formálně vědecky popsaným neptačím dinosaurem byl středně velký jurský teropod Megalosaurus bucklandii. Megalosaurus ale drží ještě jedno prvenství – jako první dinosaurus se objevil také v klasické literatuře. V roce 1852 je krátce zmíněn v úvodu díla Ponurý dům (v originále Bleak House) britského romanopisce Charlese Dickense (1812-1870). Zkrátka a dobře, megalosaurus je teropod opředený rekordy takřka všeho druhu. Přesto o něm ani dnes stále mnoho nevíme. Asi devět metrů dlouhý dravec žil v období střední jury (zhruba před 170-165 miliony let) na území dnešní Velké Británie, Francie a Portugalska. Formálně popsán byl roku 1824, jeho fosílie však byly prokazatelně známy již od 17. století. Jak dnes ale víme, nemuselo to být až v roce 1676 (kdy se fragment stehenní kosti megalosaura dostal k řediteli Ashmolského muzea Robertu Plotovi), nýbrž fosílie dinosaurů možná obyvatelé Anglie znali již o šest desetiletí dříve.

Soubor:Goodrich Megalosaurus.jpg

Zastaralá obrazová rekonstrukce vzhledu megalosaura ze 30. let 19. století. Tato chiméra byla vytvořena kombinací vzhledu současných varanů, krokodýlů a šelem. Oproti domnělým jedovatým drakům ze 17. století to už byl nicméně pokrok. Převzato z Wikimedia Commons.

 …

Jak se totiž dle dochovaných zpráv zdá, o zkamenělinách dinosaurů věděli lidé již takřka přesně před čtyřmi stoletími. V srpnu roku 1614 píše J. Trundle pojednání s děsivě dlouhým názvem True and Wonderful, a discourse relating to a Strange and Monstrous Serpent or Dragon lately discovered and yet living, to the great annoyance and diverse slaughters both of men and catell, by his strong and violent poison. In Sussex, two miles from Horsham, in a wood called St. Leonard’s Forest, and thirtie miles from London, this present month of August, 1614. Tato zpráva vypráví o podivném a obludném hadu či drakovi, který byl dle autora nedávno objeven a dokázal zabíjet lidi a dobytek svým silným jedem. Zpráva dále uvádí, že měřil na délku kolem devíti stop (2,7 metru). Velmi špatné rytiny kostí končetin tohoto „serpentiformního“ plaza ukazují, že se skupinou šupinatých neměl rozhodně nic společného. Samozřejmě je opět již nemožné zcela přesně určit původce kostí, velmi pravděpodobně však šlo o fosílie druhohorního stáří, pocházející ze sedimentů souvrství Wealden. Vrstvy spodnokřídového stáří (asi před 130 miliony let) jsou skutečně v oblasti St. Leonard Forest (či Wood) zcela běžné a v průběhu 19. století zde opravdu byly objeveny zkameněliny dinosaurů.

File:Iguanodon feeding.jpg

Dávno neplatná rekonstrukce vzezření iguanodona, býložravého ornitopoda z evropské spodní křídy. Právě tito asi 126 milionů let staří dinosauři mohli stát za vznikem legend o dracích na území jižní Anglie. Převzato z Wikimedia Commons.

 …

Ačkoliv o tom tedy Trundle ani kdokoliv z jeho okolí neměl ponětí, znali již počátkem 17. století zkameněliny pradávných archosaurů z období spodní křídy. Ve stejné době se navíc lidé klaněli stopám sauropodů a hadrosaurů v Portugalsku a Tibetu (považovali je za pozůstatky různých božstev) a mnozí Číňané používali rozemleté dinosauří kosti jako prostředek na stovky různých nemocí. Některé šlechtické rody pak tou dobou měly ve svém znaku Gryfa – mytického okřídleného tvora, jehož pravzorem byl možná rohatý dinosaurus protoceratops z Mongolska. Severoameričtí indiáni zase vyznávali božstva plazího vzezření a ze zkamenělých dinosauřích pancířů dělali desky na pražení šišek! A to vše se prosím odehrávalo víc než dvě století před vědeckým popisem prvního dinosaura. Zkrátka a dobře, populární vládci druhohorních pevnin jsou v našem vědomí zakotveni mnohem déle, než jsme si sami ochotni připustit…

Odkazy:

http://dinosaurusblog.wordpress.com/2011/01/18/879011-mocne-dinosauri-bozstvo/

http://dinosaurusblog.wordpress.com/2011/10/22/908404-dalsi-uctivani-dinosaurich-fosilii/

http://dinosaurusblog.wordpress.com/2009/10/16/816850-nejstarsi-evropske-zpodobneni-dinosauri-fosilie/

http://dinosaurusblog.wordpress.com/2009/06/25/795085-byli-dinosauri-objeveni-jiz-ve-staroveku/

http://dinosaurusblog.wordpress.com/2010/10/27/868398-pribeh-prvniho-dinosaura/

Leave a Comment

Filed under O dinosaurech obecně, Protopaleontologie a geomytologie, Spekulativní paleontologie

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *