Utopené mládě chasmosaura

…jedním z nejkrásnějších objevů

Jak už bývá v paleontologii obvyklé, neštěstí jednoho je přínosem pro druhého. Abych to ale uvedl na pravou míru – ne, že by paleontologové byli extrémně podlými a závistivými jedinci (o nic méně ani více než ostatní lidé). Neštěstím jednoho je zde zamýšlen jeho obvykle nešťastný skon a štěstím druhého jeho následný objev. Pochopitelně však nemluvím o dvou osobách ze současnosti, nýbrž o dávném organismu a vědci, který objeví jeho zkameněliny. Proto je nadpis i podnadpis takovým zdánlivým protimluvem. Pro vědu je štěstí, že před zhruba 75 miliony let utonulo nešťastné mládě rohatého dinosaura chasmoceratopse. Díky tomu je dnes k dispozici jedna z nejlépe zachovaných koster mláděte těcto zajímavých ptakopánvých dinosaurů. Téměř úplná kostra byla objevena dokonce i s otisky kůže a v rámci této velikosti (délka 1,5 metru) se jedná o nejkompletnější fosílii ceratopsida, kterou dosud známe. Nález kostry asi tříletého jedince chasmosaura v kanadské provincii Alberta byl oznámen již na podzim loňského roku známým paleontologem Philipem J. Curriem. Fosílie byla vykopána na území Dinosauřího provinčního parku a později identifikována jako zástupce druhu Chasmosaurus belli. První objevenou částí byl lebeční „límec“, který je u tohoto rodu charakteristicky pravoúhlý. Tým objevitelů se nejdříve domníval, že se jedná o pozůstatky krunýře jakési svrchnokřídové želvy. Když zjistili, že jde o rohatého dinosaura, byli nadšeni. Skutečný šok ale přišel až ve chvíli, kdy si uvědomili, že kostra mladého dinosaura je téměř kompletní.

 

ceratopsid skeleton

Fantasticky zachovaná zkamenělina mláděte chasmosaura. Kredit: Philip J. Currie, Robert Holmes, Michael Ryan Clive Coy, Eva B. Koppelhus

 

Jedinou částí těla, která se nedochovala, jsou přední končetiny chasmosauřího mláděte. Protože se fosílie našly v říčních sedimentech a kosti nenesou známky okusu od predátorů, je příčina smrti dinosaura téměř jistá – utonul. Mnoho koster rohatých dinosaurů bylo objeveno v podobné situaci, osudným se jim stala rozbouřená řeka. Tříletý chasmosaurus zřejmě plaval napříč řekou, když ho strhl prudký proud nebo vír. Důležité bylo, že tělo velmi brzy zakrylo bahno a umožnilo jeho kvalitní fosilizaci. Nikdy už tak neměl šanci dorůst do plných rozměrů, tedy pětimetrové délky a dvoutunové hmotnosti. Velmi důležité informace poskytuje tato zkamenělina zejména pro pochopení individuálního vývoje a růstových změn rohatých dinosaurů. Jednotlivých kostí a fosilních fragmentů dinosauřích mláďat známe sice spousty, ale dobrou informaci poskytne pouze takto dobře zachovaný exemplář. A co že tedy zatím prozradil? Zdá se například, že chasmosauři rostli jinak než třeba velcí teropodi typu tyranosaura. Zatímco mladý T. rex měl proporcionálně mnohem štíhlejší a delší nohy i méně mohutnou lebku než dospělec, u rohatých dinosaurů velké proporcionální posuny nepozorujeme. To naznačuje, že dospělí dinosauři se zřejmě nepohybovali příliš rychle a mláďata jim tak při chůzi bez problémů stačila. Oproti tomu mladí teropodi měli nohy relativně delší, aby mohli aktivně následovat své rodiče. Mládě chasmosaura je  každopádně prozatím jedním z nejzajímavějších objevů posledních měsíců.

 

Odkazy:

http://www.scientificamerican.com/article/baby-dinosaur-skeleton-unearthed-in-canada/

http://www.livescience.com/41486-smallest-intact-baby-ceratopsid-found.html

http://www.edmontonjournal.com/technology/This+Baby+million+years+Rare+dinosaur+display+with+video/9401807/story.html

http://en.wikipedia.org/wiki/Chasmosaurus

 

Leave a Comment

Filed under Ptakopánví dinosauři, Rekordy a statistika

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *