Dinosauří mláďata a 15 let od vydání mé první knihy

…aneb Stručné představení v pořadí osmé brožurky

Po necelých devíti měsících od oficiálního vydání brožurky Obři pravěku (1. září 2023) vyšla zhruba před týdnem moje v pořadí osmá brožurka pro nakladatelství Triton. Jako obvykle je její název sám o sobě velmi výmluvný, tentokrát zní: Dinosauří mláďata. Můj skromný text a poutavé ilustrace výtvarníka a paleoumělce Arnošta Hanáka čtenáři tentokrát představí některé z nejzajímavějších dinosauřích druhů, od kterých již známe i zkamenělé pozůstatky jejich juvenilních či subadultních jedinců, tedy zjednodušeně řečeno mláďat různého věku a stupně vývoje (ukázka z brožurky zde). Jako vždy si z pozice autora na závěr ještě dovolím popřát všem čtenářům, kterým se malá knížka dostane do ruky, hezký zážitek.

———

Autorské exempláře brožurky Dinosauří mláďata s titulní ilustrací dospělce a mláděte stegosaura od výtvarníka Arnošta Hanáka. Brožurku vydalo nakladatelství Triton, oficiálně dne 20. května 2024. Více informací například v tomto odkazu.

———

Tento příspěvek ale neukončím stručným představením zmíněné brožurky. Právě v době publikace tohoto textu (29. května 2024) totiž uplyne půlkulatých 15 let od vydání mé první knihy Úžasný svět dinosaurů, kterou v roce 2009 publikovalo právě pražské nakladatelství Triton (jež stojí i za všemi osmi dosavadními brožurkami). Tato skutečnost samozřejmě nahrává mnoha možnostem „připomínkových“ příspěvků, od pouhého letmého vzpomenutí až po rozbor posunu ve znalostech o dinosaurech, který se za onoho půldruhého desetiletí odehrál. Možná se k podobnému příspěvku ještě letos dostanu, nyní si alespoň dovolím odkázat na video, kterým na svoji první vydanou knihu vzpomínám (níže, další související video lze nalézt také zde). Hezký závěr května přeje všem milým čtenářům autor „dinosauřího“ blogu.

———

Titulní strana mé první knihy Úžasný svět dinosaurů (Triton, 2009). Ilustrace do této knihy vytvořil můj někdejší spolužák z Univerzity Hradec Králové, Jan Pížl. Autorem titulní ilustrace (obří gigantoraptoři, bránící své hnízdiště před alektrosaurem) je pak světově uznávaný paleoumělec Luis V. Rey.

———

———

Leave a Comment

Filed under Literatura, Něco o autorovi, O dinosaurech obecně, Paleoart, Pozvánky a tipy, Recenze a hodnocení, Výročí a ohlédnutí, Ze života

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *