„Nesmrtelní“ sportovci

Minulý týden se stal ve sportovním světě jedním z těch poměrně výjimečných, kdy po dlouhé době hned dva sportovci zazářili natolik, že se navždy zapsali nesmazatelně do sportovního pantheonu a jejich jména se budou skloňovat ještě dlouho.

Na první pohled toho nemají mnoho společného. On je 33-letý Američan a právě v neděli ukončil svou zářivou cyklistickou kariéru. Ona je o deset let mladší ruská atletka, která má nejspíš ještě vrchol kariéry daleko před sebou. Přesto mají jednu věc společnou: ve svých sportovních odvětvích dosáhli naprostého vrcholu. Sportovní fandové asi pochopí o kom je řeč – Lance Armstrong a Jelena Isinbajevová.

Armstrong si právě včera, 24. července 2005 dojel na Elysejská pole v Paříži již pro neuvěřitelný sedmý triumf v řadě na nejslavnějším cyklistickém závodě světa – Tour de France. Před ním to dokázali „pouze“ pětkrát legendární Miguel Indurain, Eddy Merckx, Bernard Hinault a Jacques Anquetil, z toho jen prvně jmenovaný v řadě za sebou. Armstrongův výkon je tedy zcela výjimečný a jakýsi nepsaný titul největšího cyklisty v historii závodu (a tím defacto i světa) mu plným právem patří. Bude zřejmě trvat ještě hodně dlouho, než se objeví někdo, kdo by dokázal zopakovat jeho triumfy, objeví-li se taková osobnost vůbec. Těžko dnes hledat inspirativnější příběh, než je ten Armstrongův, vyprávějící nám o nezdolném duchu, který zvítězil nad zákeřnou nemocí a dostal se až na úplný vrchol lidského snažení. Bravo, Lanci… (Aktualizace: Dopingový skandál samozřejmě vrhá na celou záležitost jiné světlo, Armstrong přesto zůstává dle mého názoru poměrně sympatickým zjevem v dějinách sportu…)

Tyčkařka Jelena Isinbajevová v současnosti kraluje ženské tyčce srovnatelným způsobem. Je doslova o třídu výš než všechny její soupeřky. Již dva roky sama překonává světové rekordy venku i v hale (začala na 482 cm) a v pátek, 22. července 2005 se zapsala nesmazatelně do historických tabulek, když jako první žena v dějinách překonala laťku ve výšce 500 cm, tedy rovných 5 metrů. Tento výkon má podobnou váhu jako když Hayes běžel poprvé oficiálně stovku pod 10 sekund (1964), nebo jako když Owens skočil poprvé do dálky 8 metrů (1935). „Magické“ hranice výkonnosti jsou vždy velkým lákadlem a jen velmi malý počet vyvolených smí takové bariéry jako první na světě překonat. Rusce se to povedlo, když se bravurní technikou přenesla napoprvé přes tuto výšku na pátečním mýtinku v Londýně. Podle atletických expertů představuje mladá závodnice nový somatotyp ženské tyčkařky a její možnosti zřejmě sahají nad 510 cm, možná až k 520 cm. Jejím cílem je překonat neoficiální rekord v počtu vytvořených světových rekordů, který drží se součtem 35 fenomén této disciplíny mezi muži, Ukrajinec Sergej Bubka (jeho SR mají hodnotu 615 cm v hale a 614 cm venku, byl také prvním, kdo přeskočil hranici 6 metrů). Isinbajevová má v tuto chvíli na svém kontě 17 světových rekordů. Ale ať už Bubkův „rekord“ překoná nebo ne, její primát ve zdolání pěti metrů jí už nikdo vzít nemůže.

Odkazy:

http://cs.wikipedia.org/wiki/Lance_Armstrong

http://cs.wikipedia.org/wiki/Jelena_Isinbajevov%C3%A1

Leave a Comment

Filed under Atletika a sport, Rekordy a statistika, Výročí a ohlédnutí

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *