Nejchytřejší dinosauři – vrány!

Je to tak. Všechny debaty o tom, který dromaeosaurid nebo troodontid byl inteligentnější (viz můj příspěvek) už nemají smysl. Z kladistického hlediska všichni příslušníci Neornithes (moderních ptáků) patří mezi Dinosauria. Z těchto jsou zdaleka nejinteligentnější ptáci z čeledi Corvidae, u kterých se vyskytuje jistá forma abstrakce a složitého sociálního chování, které v živočišné říši předčí jenom lidoopi a sám člověk….

Experimenty s novokaledonskými vránami již před časem ukázaly úžasnou věc. Tito ptáci si dokážou vyrábět nástroje (!!), což bylo dosud známo jen u člověka, šimpanze a gorily. Trochu to nabourává naše představy o vzniku člověka díky výlučné schopnosti vyrábět nástroje a používat je pro přežití. Vrána v pokusu dostala měděný drátek a zkumavku s oříškem. Aby se k němu dostala, vzala drátek na jednom konci do zobáku a na druhém ho „přišlápla“ pařátkem, potom ho ohnula a udělala na něm háček. Ten pak držela v zobáku a podařilo se jí s ním vytáhnout oříšek ze zkumavky. Průměrnému člověku může přijít taková událost jako triviální, ale pro etologii živočichů má obrovské a téměř nedozírné implikace. Mnozí ptáci jsou mnohem inteligentnější, než mohl kdokoliv předpokládat. Kladistickou extrapolací lze tedy konstatovat, že dinosauři nejen přežili rozhraní K-T, ale dosud patří mezi nejinteligentnější živočichy naší doby. (podobně inteligentní jsou navíc i některé druhy papoušků a např. druh Nestor Kea z Nového Zélandu má být možná ještě „inteligentnější“ než zmíněné vrány, zatím to však nebylo experimentálně dokázáno).


P.S. Případnému poučenému čtenáři se dodatečně omlouvám za zjednodušení názvosloví a této zajímavé problematiky vůbec. Je to ve prospěch lepší čitelnosti.


http://news.nationalgeographic.com/news/2006/06/060606-crows.html

Leave a Comment

Filed under Nezařazené

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *