Objeven inteligentní dinosauroid!

…jménem Avisapiens saurotheos

Abych zůstal věrný pověsti autora bombastických headlinů, musím ovšem vzápětí dodat, že vznikla toliko zpřesněná hypotetická podoba takového tvora. To ale jistě nic neubírá na přitažlivosti tématu.

V roce 1982 publikoval kanadský paleontolog Dale Russell spolu s výtvarníkem Ronem Séguinem takovou hypotetickou podobu inteligentního dinosaura, který prošel procesem sapientace. Tento dinosauroid (jehož model lze mimochodem obdivovat např. v ZOO Dvůr Králové) byl v mnoha rysech velmi podobný člověku. Ocas zmizel, vzpřímila se postava, páteř se zvertikalizovala, obličejová část zkrátila, mozkovna zvětšila, vytvořil se mohutný vratiprst, rozšířila se pánev atd. Problém je v tom, že Russellův dinosauroid je až příliš podobný člověku. Je to spíš projekce lidské postavy s šupinatou kůží a velkýma ještěříma očima. Přesto, že jde pouze o neexistující hypotetický model, měl by být alespoň založen na co možná nejvěrnějším respektování evolučních trendů, v tomto případě u troodontidních maniraptorů.

S novou a podle všeho mnohem přesnější hypotetickou rekonstrukcí nyní přišel Nemo Ramjet (vlastním jménem Cevdet Kosemen), který vycházel z předpokladu, že podoba inteligentního dinosaura by nutně nemusela vést k „hominizaci“ jeho celkového vzhledu, tedy habitatu. Zvětšila by se sice mozkovna, ale nikoliv předočnicová část lebky, tělo by zůstalo ve vertikální poloze a tak by byl zachován i ocas, pernatý pokryv těla by rovněž nebyl výrazně redukován. Výsledek takové modelové studie si můžete omrknout zde:

http://photos1.blogger.com/blogger/8094/2150/1600/dinosauroid.jpg

Hezký dinosaurek, že….a co teprve, když by vám to nandal v šachové partii…

Leave a Comment

Filed under Spekulativní paleontologie

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *