Gigantoraptor

….aneb Oviraptorid z jiného světa

Nedávno rozvířily paleontologické vody vlny nového fantastického objevu, kterým je zdaleka největší známý příslušník skupiny oviraptorosaurů – obvykle bezzubých, opeřených teropodů. Ačkoliv běžně tito dinosauři dosahovali délky do tří metrů a hmotnosti v řádu desítek kilogramů, čínský Gigantoraptor erlianensis měřil na délku asi 8 metrů a vážil podle odhadů téměř 1,5 tuny (možná ale i přes 2 tuny)! Jediný objevený exemplář, známý pod katalogovým označením LH V0011, byl objeven v sedimentech souvrství Iren Dabasu ve Vnitřním Mongolsku (autonomní území Číny) v roce 2005.

———

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/e/e3/Gigantoraptor_size.png

Pravděpodobná velikost gigantoraptora a předpokládaného vejce tohoto obřího oviraptorosaura (černá silueta) v porovnání s dospělým člověkem. Kredit: Dinoguy2, Wikipedie (CC BY-SA 3.0)

———

Zajímavé je, že k odkrytí fosilií došlo před zraky japonského televizního štábu, který natáčel odkrývání jiného dinosaura – sauropoda sonidosaura. Natáčení bylo ihned zastaveno a čínský paleontolog Tsu Tsing poté pokračoval v odkrývání zkamenělin již v soukromí. Geologické stáří dinosaura není jisté; může jít o 70 milionů let (maastricht) nebo 85 milionů let (santon). Zajímavé je, že objevený exemplář byl nejspíš ještě odrostlým mládětem, které zemřelo ve věku asi 11 let. Gigantoraptoři byli pravděpodobně býložraví nebo všežraví. Více nám o tomto „obřím křídovém papouškovi“ prozradí až případné budoucí objevy.

———

Odkazy:

http://en.wikipedia.org/wiki/Gigantoraptor

Xu, X.; Tan, Q.; Wang, J.; Zhao, X.; Tan, L. (2007). „A gigantic bird-like dinosaur from the Late Cretaceous of China“. Nature. 447 (7146): str. 844–847. doi:10.1038/nature05849

———

8 Comments

Filed under Spekulativní paleontologie, Teropodní dinosauři

8 Responses to Gigantoraptor

  1. Anonym

    titanisHm, co si o tom myslet.Určitě super-nález.Slyšel jsem už o megaraptorovi, ten je samozřejmě z jiného infrařádu a vypadá hrůzostrašně.Zato TOHLE vypadá trochu srandovně. Bez urážky, ale typická „čína“.

  2. autor

    Nevím sice, co myslíš tou „typickou Čínou“, ale ujišťuji tě, že bys gigantoraptora potkat nechtěl ;o)

    • LMS

      naštvaného a hladového ne. možná by to byl dobrý domácí mazlíček (jak se chová pštros? nebo spíš titanis?). je to něco jako obří pštros na kterém může jezdit víc lidí… snad nebude moc agresivní, ale smečka hladových vlků je taky nebezpečná a přitom je chováme jako domácí mazlíčky.

  3. titanis

    „typická čína“, řečeno čistě rozpačitě.Čínská lokalita určitě co se týče vyhynulé fauny konkrétně druhohor „v zemi“ má ještě mnoho co zajímavého nabídnout, o tom žádná.V tom maj číňani vystaráno.Nicméně jak bylo v článcích napsáno, přerostlý všežravec. Tak trochu kohoutí hlava. Nicméně ty míry modelky „8, 3,5 a 1,4“ jsou monstrózní, toho by se zalekl i TITANIS. Respect…….

  4. titanis

    tedy přesněj „typická čína“, něco jako Therizinosaurus…….od každýho něco.

  5. autor

    Mno, každý má svůj názor 🙂

  6. titanis

    zejména paleontologové……pak se mění kvůli nim dinosauří dějiny každých 10 let naruby.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *