MS v atletice skončilo

…a pro samostatnou ČR je nejúspěšnějším v historii

Šebrle, Špotáková a Baďurová – to jsou jména novopečených medailistů z mistrovství světa atletů v japonské Ósace. Speciálně lze zmínit olympijského vítěze a světového rekordmana Romana Šebrleho, jehož 9. zlatá medaile (chyběla mu dosud právě jen ta z venkovního MS) z něho dělá zřejmě nejúspěšnějšího desetibojaře všech dob. Česká výprava obsadila s dvěmi zlatými a jednou stříbrnou medailí vynikající šesté místo za vítěznými Spojenými státy americkými (14-4-8), Keňou (5-3-5), Ruskem (4-9-3), Etiopií (3-1-0) a Německem (2-2-3). Podle bodů za umístění v elitní osmičce je náš národní tým čtrnáctý. I této statistice kralují USA, druhé místo patří Rusku a třetí Keni.

Co se týče medailí, je toto mistrovství nejúspěšnější v historii samostatné republiky,“ komentuje šéftrenér reprezentace Václav Fišer a pokračuje: „Z pohledu bodů byla lepší pouze Sevilla v roce 1999. V Ósace jsme měli z dvaadvacetičlenné výpravy šest lidí v osmičce a devět v šestnáctce, což odpovídá tomu, na co máme. Na jednoho atlet jsme získali v průměru 1,57 bodu, lépe jsou na tom pouze Američané a Rusko. Kromě toho na předcházejícím MS byla Barbora Špotáková třináctá, teď vyhrála. Kateřina Baďurová ani v Helsinkách nebyla, a teď byla druhá. Takže je tu zřetelný příliv nové generace, která se prosazuje na mezinárodním poli. Ani nemluvím o tom, že máme v medailové rezervě Věru Cechlovou, jíž šampionát nevyšel. Ve špičce je i Sváťa Ton a pokud mu sedne závod, může být na stupních vítězů také. Když k tomu připočtu veleúspěšná mládežnická mistrovství, nemusela by naše budoucnost být zrovna špatná. Na ty mladé je ale třeba ještě chvilku počkat.

Medailové pořadí:
1. USA (14-4-8), 2. Keňa (5-3-5), 3. Rusko (4-9-3), 4. Etiopie (3-1-0), 5. Německo (2-2-3), 6. Česko (2-1-0), 7. Austrálie (2-0-0), 8. Jamajka (1-6-3), 9. Bahamy (1-2-0), Velká Británie (1-1-3)

Pořadí dle bodů:
1. USA 249, 2. Rusko 191, 3. Keňa 123, … 14. Česko 33

 ———

http://www.sebrleroman.cz/homepage/

http://osaka2007.iaaf.org/index.html

———

Leave a Comment

Filed under Atletika a sport, Recenze a hodnocení

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *