Dějiny písma přepsány

…vlastně nikoliv, ale měly by být

V červenci otřásla archeologickým světem zpráva o senzačním objevu. Čínští archeologové nalezli soubor piktogramů, jejichž stáří odhadli na celých 7000 až 8000 let. Jsou tedy asi o 2000 let starší než egyptské hieroglyfy. Podle informací agentury EFE by tento objev mohl přepsat dějiny čínského písma. Více než 2000 piktogramů bylo objeveno v jeskyních Tamajti v hoře Pej-šan v severočínské autonomní oblasti Ning-sia, v nichž se nachází kolem 10.000 prehistorických skalních reliéfů. Doposud se badatelé domnívali, že nejstarší čínské znaky, které byly vyryty na keramice, pocházejí z doby před 4500 lety.

Ale piktogramy z Tamajti se podobají starým hieroglyfům čínských znaků a lze je označit za starobylé znaky", prohlásil Li Sien-š' z univerzity v ningsiaské metropoli Jin-čchuanu. "Po důkladném prozkoumání jsme zjistili, že piktogramy lze vysledovat na stovkách motivů v jeskyních. Ale jejich velikost, tvar a význam jsou stejné," vysvětlil odborník na starobylé znaky Liou Ťing-jün.Prehistorické rytiny v Tamajti byly objeveny už v 80. letech minulého století. Rozkládají se na ploše 15 kilometrů čtverečních a představují například slunce, měsíc, hvězdy, božstva i scény z lovu a zemědělství.

Už v roce 1899 čínští archeologové poprvé vykopali želví kosti a krunýře popsané ideogramy – byly užívány při věšteckých rituálech v době dynastie Šang (1766-1122 př.n.l.), která v Číně vládla jako druhá. O více než století později, tedy v roce 2000 byly objeveny malované keramické džbány staré asi 4500 let, na nichž ještě byly rozeznatelné zbytky znaků – doposud nejstarší doklady o čínském písmu.

Současné čínské písmo se skládá z více než 60.000 různých znaků, z nichž je opakovaně používáno asi 10.000. Pokud se první odhady potvrdí, bude se jednat o další průlom v našem chápání dějin kultury a umění.

Leave a Comment

Filed under Nezařazené

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *