Kolik by Bolt udělal bodů v desetiboji?

…možná 7954 (malé hypotetické zamyšlení nad výkony atletického supermana)

Závěrečným srpnovým příspěvkem si dovolím ještě jednou zabrousit do luhů a hájů světové atletiky. Jelikož mými nejoblíbenějšími disciplínami jsou tradičně sprinty a víceboje, tyto skloubím, a to v rámci povídání o megastar dnešního sportu – Usainu Boltovi. Rychlý Jamajčan byl v minulých dnech a týdnech mnohokrát propírán z hlediska možnosti vyzkoušet si i jiné disciplíny (především skok do dálky, čtyřstovku nebo exhibiční běh na 600 metrů proti fenomenálnímu etiopskému vytrvalci Kenenisovi Bekelemu). Od těchto úvah už samozřejmě není daleko k desetiboji, až donedávna „české“ královské disciplíně. Světovým rekordmanem jsou již deset let naši atleti – Tomáš Dvořák (8994 bodů, 1999-2001) a Roman Šebrle (2001-současnost); Šebrleho svěťák s hodnotou 9026 bodů přitom ční nad všemi ostatními výkony, protože jako jediný začíná nádhernou devítkou. Jak by si však v jednotlivých disciplínách dvoudenního klání vedl Bolt? Kolik bodů by asi nasbíral a do jaké míry by mu například i jeho výborné rychlostní předpoklady pomohly k dobrým výkonům v technických disciplínách? Zkusím nyní představit svůj pohled a odhadnout výsledek „Boltova desetiboje“ disciplínu po disciplíně:

Běh na 100 metrů

Zde pochopitelně není co řešit, i nejrychlejšímu z desetibojařů (dnes Američané Bryan Clay a Trey Hardee) by Bolt „nadělil“ v cíli mnoho metrů. Nejspíš by se však šetřil, takže by nezopakoval svých fenomenálních 9,58. Přesto by bez větší námahy mohl doběhnout v úžasném čase kolem 9,80 s. To znamená bezmála ohromujících 1146 bodů a nesporné vedení s obřím náskokem po první disciplíně.

Skok do dálky

Bolt má výborné rychlostní předpoklady, ale skok je technická disciplína a jen se pořádně odrazit nestačí. Přesto by Jamajčan mohl s trochou štěstí a s pomocí zainteresovaných trenérů doplachtit nejméně k 8 metrům. Za výkon rovných 800 cm by bral výborných 1061 bodů (celkem tedy 2207). Přes 8 metrů někteří desetibojaři skáčou, prakticky vždy však jde o výjimečný výkon.

Vrh koulí

Asi první kámen úrazu pro Bolta, zde by nejspíš hodně ztratil. Má sice mohutné paže a vysokou postavu, bez předchozího silového tréninku by ale náčiní o váze 7,26 kg příliš daleko nedotlačil. Jeho maximum by tak mohlo být kolem 13 metrů. Za výkon 13,00 m by si připsal jen 667 bodů (po třech disciplínách 2874) a soupeři by na něho zde náskok stahovali. Nejlepší koulaři mezi desetibojaři vrhají tímto náčiním daleko za 16 metrů.

Skok do výšky

Velký otazník – Bolt má silné nohy a je velmi rychlý i vysoký, což by mu jisté šance na slušný výkon dávalo. Po jisté průpravě by možná dokázal přeskočit výšku kolem rovných 2 metrů. 200 cm znamená v desetiboji přesně 803 bodů. Takový výkon je zhruba průměrný, nejlepší desetibojaři však skáčou i kolem 215 cm. Součet po čtyřech disciplínách by činil 3677 bodů a zde by již Bolta mohl některý z jeho největších „soupeřů“ mírně překonávat nebo se na něho alespoň dotahovat.

Běh na 400 m

Závěrečná disciplína prvního dne by zastihla Bolta připraveného a rozhodnutého opět všem odskočit. Nepleťme se, Jamajčan už čtvrtku běžel mnohokrát a nejrychleji ji zvládl předloni – za 45,28 s. Po prvním dni desetiboje by byl zřejmě unavený a neběžel by si asi rovnou na osobák. Mohl by tedy protnout cílovou čáru za rovných 46,00 vteřin, a to znamená 1008 bodů. Součet po prvním dnu by tak představoval 4685 bodů – přesně tolik měl po prvním dnu také Roman Šebrle při světovém rekordu! Bolt by zde opět odskočil všem soupeřům, ale zůstával by takzvaně „v dohledu“. Opět by tedy uletěl ostatním, jen málo desetibojařů umí „čtvrtku“ pod 47 vteřin.

Běh na 110 m. překážek

Opět sprinterská trať, 106,7 cm vysoké překážky by ale Boltovi příliš nesedly. Má totiž extrémně dlouhý krok a špatně by se mezi nimi srovnával. Pravděpodobně by nenašel správný rytmus a díky své ohromující rychlosti alespoň v konci stahoval čas rychlým doběhem. Čas by tak mohl při optimálním průběhu činit kolem 14,50 s. To znamená 911 bodů a celkově tedy 5596. Nejrychlejší soupeři by se vešli i pod 14 vteřin.

Hod diskem

Rychlost ve sprintu a umění házet diskem jde ruku v ruce, jak ukázal třeba Chris Huffins i Bryan Clay. Druhý jmenovaný drží dokonce neoficiální světový rekord mezi desetibojaři skvělým výkonem 55,87 metru. Bez tréninkové průpravy by však Bolt neměl šanci se k takovému výkonu byť jen přiblížit. Pokud by zvládl alespoň základy techniky, mohl by disk vypuštěný z jeho rukou doplachtit až ke 40 metrům. 40,00 m by však znamenalo pouhých 665 bodů a celkovým součtem 6261 bodů by již mohl být některými lepšími soupeři definitivně předstižen. Nejlepší diskaři mezi vícebojaři hážou i přes 50 metrů.

Skok o tyči

Další technická disciplína, která by bez předchozího zevrubného tréninku znamenala pro Bolta velkou ztrátu. Mohl by těžit ze své rychlosti a pružnosti, ale s nedostatky v technice by zřejmě vysoko neletěl. Maximální výkon by se pohyboval kolem rovných 4 metrů. Za 400 cm by Bolt i přes maximální úsilí inkasoval podprůměrných 617 bodů a součtem 6878 by se mu sen o zlaté medaili na větší soutěži již zcela jasně rozplýval. Nejlepší desetibojaři by v tuto chvíli mohli být i o několik stovek bodů dál a konkrétně v tyči o více než metr nad Boltem.

Hod oštěpem

Bohužel pro rychlého Jamajčana další hodně technická disciplína. Pokud by projevil talent, mohl by oštěp z jeho ruky letět tak ke 45 metrům, možná o něco dále. Za rovných 45,00 m by bral 516 bodů a před poslední disciplínou měl na kontě mezisoučet 7394 bodů. V tuto chvíli by s letošním mistrem světa Hardeem prohrával již téměř o 800 bodů. Nejlepší oštěpaři v desetibojařském sektoru hážou i daleko přes 70 metrů.

Běh na 1500 m

Závěrečná patnáctistovka by byla zajímavým návratem k oblíbeným disciplínám Bolta, tato střední trať by mu však mnoho radosti nepřinesla. Po dvou dnech vyčerpávajícího soupeření o body a na nezvykle dlouhé trati by ani Boltovy zázračné nohy nebyly nejspíš nijak nadprůměrné. V ideálním případě by se dostal mírně pod 5 minut a neztrácel by alespoň v poslední disciplíně celé stovky bodů. Pokud by proběhl cílem až za rovných 5:00,00 min, získal by slabých 560 bodů a konečným součtem 7954 bodů zůstal pod magickou hranicí osmi tisíc. Za světovým rekordem Romana Šebrleho by tak zůstal o celých 1072 bodů, letošní mistr světa Hardee by mu jich „nadělil“ 836.

Zmíněné výpočty jsou založeny na pouhých odhadech a samotný závod by pochopitelně závisel na mnoha různých faktorech. Čísla jsou tedy pouze orientační a odpovídající závodu v „ideálních“ podmínkách např. klimatického rázu. Lze konstatovat, že Usain Bolt je sice nejlepším atletem současnosti (alespoň ve sprinterských disciplínách), v desetiboji by však velké šance na medaili neměl. Mnohé technické disciplíny v rámci víceboje vyžadují speciální přípravu a trénink a v tomto případě nelze nahradit zkušenosti a měsíce dřiny v posilovně pouhým talentem a úžasně rychlýma nohama. Bolt je nepochybně skvělý atlet, ale nelze jeho famózní výkony povyšovat na nadlidskou úroveň. Všechna čest desetibojařům, z nichž hned první dva historicky nejlepší jsou Češi…

Odkazy:

http://en.wikipedia.org/wiki/Usain_Bolt (Usain Bolt na anglické Wikipedii)

http://en.wikipedia.org/wiki/Decathlon (Desetiboj na anglické Wikipedii)

 

Leave a Comment

Filed under Atletika a sport

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *