Objeven „chybějící článek“ mezi dinosaury

…aneb představení dalšího jihoafrického sauropodomorfa

Zhruba před týdnem byl v médiích oznámen objev dalšího nového rodu a druhu dinosaura (v tomto roce již 35. v pořadí, což je zřejmě absolutní rekord). Popisná studie se objevila v aktuálním čísle vědeckého periodika Proceedings of the Royal Society B a nový přírůstek do dinosauří rodiny je zde označován za zajímavý „přechodný článek“ ve vývoji mezi nejprimitivnějšími sauropodomorfními dinosaury a pozdějšími giganty ze skupiny Sauropoda.

 

File:Fig 2 - Aardonyx life restoration by Matthew Bonnan.jpg
Aardonyx byl jedním z prvních skutečně velkých dinosaurů, přestože rozměrům svých pozdějších příbuzných ze skupiny Sauropoda se ani zdaleka nepřiblížil. Žil na území dnešní jižní Afriky asi před 195 miliony let. Kredit: Wikimedia Commons.

 

Plazopánvý sauropodomorfní dinosaurus dostal jméno Aardonyx celestae, žil v nejstarší juře (asi před 200-195 miliony let) na území dnešní Jihoafrické republiky a byl poměrně mohutným býložravcem o délce asi 7 až 9 metrů. Neúplná fosilní kostra byla objevena na lokalitě v jihoafrickém distriktu Senekal a vedoucím mužem jejího výzkumu se stal odborník na sauropodomorfy Adam Yates z University of Witwatersrand v Johannesburgu. Dle jeho názoru jsou lokality Jihoafrické republiky zdaleka nejlepším místem na zemi pro studium zrodu gigantismu u dinosaurů. Zatímco první známí dinosauři představovali drobné dvounohé formy o délce v řádu desítek centimetrů, teprve koncem triasového a počátkem jurského období se objevují první mnohatunová zvířata, která dají později vzniknout gigantickým sauropodům. Aardonyx (v překladu „zemní dráp“) patří právě mezi takové pionýry gigantismu, i když oproti mnohem mladším behemotům, jako byl Argentinosaurus nebo Sauroposeidon, byl pouhým trpaslíkem.

Jak ukázal výzkum anatomie nového dinosaura, šlo zřejmě o primárně bipedního (po dvou nohách se pohybujícího) tvora, který však mohl občas klesnout i na všechny čtyři a rozložit tak svoji velkou hmotnost účelněji (ovšem za cenu pomalejšího pohybu, například při spásání nízko rostoucí vegetace). Aardonyx byl takřka typickým zástupcem prosauropodů, dinosaurů s dlouhým krkem a ocasem, malou hlavou, krátkýma nohama a soudkovitým trupem. Zjednodušeně si tohoto živočicha můžeme představit jako jakýsi přechodný vývojový článek mezi nejstaršími sauropodomorfy (jako byly rody Panphagia či Saturnalia) a pravými sauropody. Ti však v době jeho existence již nejméně 10 milionů let žili, nemohl být proto jejich přímým předkem. Aardonyx byl tedy jakousi „žijící fosílií“ své doby. Zajímavými znaky na jeho kostře byla široce otevíratelná tlama pro uchopení většího množství potravy a zesílené kosti palcové strany předních končetin, na které zřejmě spočívala hmotnost těla při postoji na všech čtyřech. Nový objev z Jižní Afriky je každopádně významným doplněním našich znalostí o evoluci prosauropodů i sauropodomorfů obecně.

Odkazy:

http://news.bbc.co.uk/2/hi/science/nature/8353114.stm

http://news.nationalgeographic.com/news/2009/11/091111-new-dinosaur-missing-link-evolution.html

http://en.wikipedia.org/wiki/Aardonyx_celestae

 

Leave a Comment

Filed under Sauropodní dinosauři

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *