Rychlonohý trpaslík z Číny

…aneb kterak se bezedná pokladnice opět pootevřela

V Číně byl popsán zbrusu nový neptačí dinosaurus. Co jen je na této větě tak povědomé? Vlastně vůbec nic, tedy snad jen s výjimkou uspokojivého faktu, že se nám v této či nějaké blízké podobě vnucuje prakticky každé dva týdny (a někdy ani tak dlouho ne). Nejlidnatější země světa je již několik let také největší pokladnicí co se dinosauřích fosílií týče. V tomto ohledu dokonce nedávno překonala i dosavadní první velmoc v podobě USA a daleko za sebou nechává například i Kanadu, Argentinu nebo sousední Mongolsko. Ale již k samotnému novému dinosaurovi.

Xixianykus zhangi, jak byl tento „nováček“ pojmenován, je přitom zajímavý hned z několika důvodů. Neobvyklý příslušník zvláštní skupiny teropodů – alvarezsauridů – patří s délkou pouhých 50 cm mezi nejmenší známé neptačí dinosaury. Na druhou stranu však muselo jít o jednoho z nejrychlejších dinosaurů, alespoň v poměru ke své velikosti. Jeho nohy jsou totiž proporcionálně velmi dlouhé a jejich stehenní část je výrazně kratší než část „podkolenní“. To indikuje výborné běžecké schopnosti, které pro tohoto drobného hmyzožravce nebo všežravce mohly znamenat jedinou ochranu před většími dravci. Charakteristikou „domácí“ čeledi tohoto dinosaura je přítomnost pouze jediného prstu na přední končetině, který byl prakticky pozměněn v jakýsi hák na rozhrabávání termitišť nebo snad kůry stromů.

 

roadrunner-dinosaur-xixiankus--s990x777--p.jpg
Xixianykus byl drobný teropodní dinosaurus, který své atletické schopnosti rozhodně nezapřel. Jsou ostatně patrné i na jeho fosíliích ještě po závratných 83 milionech let. Kredit: Matt Van Rooien, převzato z http://news.nationalgeographic.com/news/2010/03/100331-roadrunner-dinosaur-new-species/).

 

Nový rod dinosaura byl objeven mezinárodním týmem paleontologů ve svrchnokřídových uloženinách souvrství Majiacun na území provincie Che-nan (geologické stáří kolem 83 milionů let). Vedoucím výzkumu je dnes již proslulý čínský profesor Xing Xu z Čínské akademie věd. Jeho tým odkryl nekompletní kostru dinosaura, a to včetně sedmi obratlů, synsakra, několika žeber, částí pánevního pletence a větší části zadní končetiny. Všechny dochované znaky na fosilní kostře skutečně nasvědčují kurzoriálnímu způsobu života. Hmyzožravý xixianykus byl nepochybně rychlým a obratným běžcem, který dokázal v případě ohrožení bleskově zmizet v nejbližším podrostu. Zdá se, že tento příslušník stále početnější skupiny známých neptačích dinosaurů značně připomínal dnešní běhavou americkou kukačku (rod Geococcyx). Podle ní si také vysloužil anglickou přezdívku „roadrunner“ (doslova „silniční“ nebo „dráhový běžec“).

Odkazy:

http://news.bbc.co.uk/earth/hi/earth_news/newsid_8592000/8592749.stm

http://archosaurmusings.wordpress.com/2010/03/29/xixianykus-%E2%80%93-a-new-alvarezsaur/

http://news.nationalgeographic.com/news/2010/03/100331-roadrunner-dinosaur-new-species/

Poznámka: Zajímavou aktualitou je také první objev druhohorního jantaru na africkém kontinentu. Má stáří 95 milionů let a zachovala se v něm celá plejáda bezobratlých živočichů, rostlinných spór, houbovitých organismů a údajně i bakterií z doby rozkvětu dinosaurů na počátku svrchní křídy. Více například zde: http://news.nationalgeographic.com/news/first-african-amber-pictures–thunder-fly–wasps–more/#amber-africa-parasite-wasp_18187_600x450.jpg.

2 Comments

Filed under Teropodní dinosauři

2 Responses to Rychlonohý trpaslík z Číny

  1. autor

    Další dinosauří novinky lze najít také na těchto odkazech:http://news.bbc.co.uk…8596568.stm http://www.newscientist.com….html

  2. autor

    Upozornění pro návštěvníky blogu: Dnes vychází nové číslo (5/2010) populárně naučného časopisu "Planeta Země" (dříve Globe Revue). Na stranách 11-13 můžete nalézt můj další článek, tentokrát o vzniku opeření u neptačích dinosaurů (redakční název zní "Tajemství opeřených zabijáků"). Předem však varuji před chybkami, kterých se v redakci dopustili (špatně psané některé názvy, místo fotografie "velociraptora" použili kostru monolofosaura apod.).

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *