Nejmenší mládě triceratopse

…aneb další unikátní objev z Montany

Během pobytu v paleontologickém táboře Snap Creek v červenci minulého roku jsem si mohl já i další členové české „minivýpravy“ prohlédnout fragmenty zkameněliny, která byla údajně částí lebky malého mláděte triceratopse (identifikace je však nejistá). Také Jack Horner údajně na obchůzce po terénu během našeho pobytu u nádrže Fort Peck narazil na zkameněliny juvenilního exempláře triceratopse. Přesto se dá konstatovat, že podobné objevy jsou velmi vzácné a dosud je snad známo jen 6 exemplářů malých triceratopsů. Žádný z dosavadních nálezů se však nemůže rovnat unikátnímu exempláři, objevenému v roce 1997 amatérským sběratelem Harleym Garbanim. Ten byl světu odhalen v březnu 2006 a patří k nejsenzačnějším objevům ze souvrství Hell Creek posledních let.

Dospělý triceratops byl bezpochyby obřím zvířetem. Tito svrchnokřídoví ceratopsidé mohli dosáhnout délky zhruba devíti metrů a hmotnosti až kolem 10 tun. Jen lebka mohla být dlouhá přes 2 metry, rekordní pak dosahovala asi 2,4 metru. Fosilní lebka malého triceratopse o stáří 68-67 milionů let však nebyla delší než asi 30 centimetrů! Podle Jacka Hornera byl zmíněný exemplář asi jeden rok starý a dosahoval délky tří stop, tedy necelý metr. Stejně jako většina ostatních mláďat vykazoval i malý triceratops zkrácenou „obličejovou“ část lebky a proporcionálně velké oči. Nadočnicové rohy, které u dospělého dinosaura dosahují téměř metrové délky, byly rovné a jen několik centimetrů dlouhé. Vyvinutý nebyl ani krční „límec“, který v dospělosti kryl zranitelnou šíji triceratopse. U mláděte vyčníval za hlavu jen minimálně a zřejmě nebyl nijak výrazně ornamentován.

Na kosti, tvořící límec malého ceratopsida, byly objeveny kanálky po původních cévách, vyživujících vrstvu keratinu, pokryvajícího v tloušťce lidského nehtu celý povrch límce. Podobně byl kryt také límec dospělců, vrstva keratinu však byla v jejich případě mnohem silnější. Lebeční kosti mláděte ještě nebyly pevně srostlé a dobře patrné jsou četné sutury. Z fosilního mláděte byly objeveny také obratle, část dentice a zkostnatělé vazy, nejvýznamnější je však samotná lebka. Podle paleontologů je unikátně zachovaná zkamenělina důležitá zejména tím, že umožňuje pochopit ontogenetické trendy při růstu těchto dinosaurů a pozměňuje také naši představu o funkci excesivních lebečních struktur (rohů a límce). Ty zřejmě nesloužily jen k obranným a teritoriálním účelům, nýbrž také k signalizaci a intraspecifickému rozpoznávání v rámci sociálních skupin těchto početných dinosaurů ze samého konce druhohorní éry.

Odkazy:

http://www.livescience.com/animals/060306_triceratops.html

http://www.berkeley.edu/news/media/releases/2006/03/06_triceratops.shtml

http://en.wikipedia.org/wiki/Triceratops

1 Comment

Filed under Ptakopánví dinosauři

One Response to Nejmenší mládě triceratopse

  1. autor

    Podobná zpráva také zde: http://dsc.discovery.com…din.html (a především koncem roku, kdy vyjde moje kniha o souvrství Hell Creek – další informace později 🙂

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *