Nový australský bratránek

…populárního rexe

S novými objevy tyranosauroidů se v poslední době doslova roztrhl pytel. Milovníci těchto více či méně impozantních teropodů se sotva stačili vzpamatovat z nedávných objevů, jako jsou rody Xiongguanlong, Raptorex nebo Bistahieversor a už je tu objev další. Tentokrát je však ještě podstatně unikátnější – jedná se totiž o úplně první objev tyranosauroidů na jižní polokouli. Navíc jde o tvora, který žil v období spodní křídy v oblasti dnešní lokality Dinosaur Cove na jižním cípu australského kontinentu. Máme tedy k dispozici první doklad o „polárním“ příbuzném proslulého „T. rexe“.

Paleontolog Roger Benson z Univerzity v Cambridge s kolektivem oznámil fantastický objev před několika dny na stránkách odborného periodika Science. Nález v podstatě sestává z jediné kosti stydké (součást pánevního pletence) o délce 30 cm. Její majitel žil asi před 110 miliony let a dosahoval velikosti dospělého muže (hmotnost kolem 80 kg, délka asi 3 metry). Oproti svému slavnému příbuznému, který žil na západě Severní Ameriky asi o 45 milionů let později, tedy dosahoval jen velmi skromných rozměrů. Otázkou tedy zůstává, proč se obří formy mezi tyranosauroidy objevily pouze na severní polokouli. Oproti tomu na jižních kontinentech se v období svrchní křídy dosud nesetkáváme ani s jediným fosilním pozůstatkem, který by bylo možné přisoudit této vývojové skupině teropodů.

 

The hip bone of a dinosaur related to Tyrannosaurus rex.
Zkamenělá část stydké kosti nového australského tyranosauroida. Oproti svému mnohem mladšímu a populárnějšímu bratranci ze Severní Ameriky dosahoval jen čtvrtinu délky a osmdesátinu hmotnosti. Převzato z webu NatGeo (http://news.nationalgeographic.com/news/2010/03/100325-new-dinosaur-t-rex-southern-tyrant-australia/)

 

Nový australský dinosaurus (označovaný pouze jako NMV P186069) je velmi cenným dokladem o dosud netušené existenci této skupiny teropodů na jižní polokouli (novější paleontologické výzkumy však příslušnost tohoto taxonu k tyranosauroidům spíše odmítají). Jak se nyní ukazuje, „tyranští ještěři“ byli podstatně rozšířenější skupinou, než se dosud předpokládalo a jejich výskyt mohl být v některých obdobích takřka globální. Zřejmě jde o doklad evoluční radiace na jižní kontinenty ještě před úplným rozpadem superkontinentu Pangea na dvě pevninské masy (severní Laurasii a jižní Gondwanu). O anatomii nového dinosaura mnoho nevíme, dá se však předpokládat, že šlo o štíhlého lovce s dlouhýma nohama, relativně mohutnou lebkou a krátkými předními končetinami. Zřejmě byl také adaptován na přežití v poměrně tvrdých klimatických podmínkách tehdejšího jižního polárního kruhu. Více informací o „polárním“ bratranci tyrannosaura však přinesou snad až budoucí objevy.

Odkazy:

http://news.nationalgeographic.com/news/2010/03/100325-new-dinosaur-t-rex-southern-tyrant-australia/

http://palaeoblog.blogspot.com/2010/03/1st-southern-tyrannosaur.html

http://scienceblogs.com/tetrapodzoology/2010/03/tyrant_dinosaurs_in_australia.php#more

Autorské oznámení:

Všem zájemcům o dinosaury, paleontologii a pravěk obecně si dovoluji oznámit, že zřejmě koncem května vyjde moje druhá kniha o dinosaurech v nakladatelství Libri (předběžné informace zde: http://www.libri.cz/kniha.php?kniha=538 ). Název „Encyklopedie dinosaurů“ je však pouze provizorní a bude možná ještě změněn. Pro nedočkavce dále odkazuji na knihu Archeologie, kterou jsem překládal pro nakl. Slovart v roce 2008 a je v prodeji od února letošního roku: http://www.kosmas.cz/detail.asp?cislo=149396 . V květnu také spatří světlo světa kratší komiksové knihy o dinosaurech, rovněž s mým skromným překladem. Více informací o těchto i dalších svých projektech budu průběžně publikovat v budoucích příspěvcích na blogu.

1 Comment

Filed under Spekulativní paleontologie, Teropodní dinosauři

One Response to Nový australský bratránek

  1. autor

    Pro případné zájemce také uvádím, že dnes vychází nové číslo časopisu Epocha (7/10). Na stranách 41-44 v něm lze nalézt můj článek "Ze života dinosaurů", pojednávající mj. o hnízdním chování zmíněné skupiny. http://predplatne.cz…–13291.html

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *