Další uctívání dinosauřích fosílií

…aneb Druhohorní božstva z Číny

V letošním roce již jednou probleskla médii zpráva, že ve východní Asii (konkrétně na území Tibetu) uctívají někteří místní obyvatelé fosilní otisky stop sauropodních dinosaurů (více v tomto příspěvku). Považují totiž tyto ichnofosílie za pozůstatky legendárních bytostí nebo božstev, spojených s jejich vlastní mytologií. K tomuto uctívání pomyslných fosilních relikvií přitom dochází již stovky nebo dokonce tisíce let, jde tedy o tradici velmi dlouhou. Nová zpráva Čínské akademie věd nyní potvrzuje další podobný případ. Zajímavé je, že se týká jedné z nejbohatších lokalit na dinosauří ichnofosílie nejen v samotné Číně, ale nejspíš i na celém světě.

Mezi původce stop, považovaných starověkými Číňany za posvátný symbol klidu a míru, patřili velcí kachnozobí dinosauři. Jedním z nich snad mohl být i Olorotitan arharensis, popsaný roku 2003 (na obrázku). Kredit: ДиБгд, http://en.wikipedia.org/wiki/File:Olorotitan_DB.jpg).

 …

Spojený tým amerických a čínských vědců nyní přichází s objevem, učiněným v jistém odlehlém kraji na jihozápadě Číny. V oblasti Chongquing narazili vědci na přímou spojitost mezi místní mytologií a zkamenělinami dinosauřích stop. Jedná se o lokalitu známou jako „Pevnost lotosové hory„, představující někdejší vojenskou pevnost blízko neklidných hranic starověké „Říše Středu“. Ochranu v pevnosti hledali čínští obyvatelé již za dynastie Chan (asi 206 př. n. l. – 220 n. l.). Trvale zde pak obyvatelé žijí nejméně sedm století, a tak dlouho nejspíš také trvá propojení místního folklóru a dinosauřích ichnofosílií. To dokazuje i množství relikvií a některé místní názvy, které jsou v mnoha případech vztaženy přímo k pravěkým stopám. Jak dlouho jsou zde dinosauří fosílie chovány v posvátné úctě s jistotou nevíme – pravděpodobně ale již opravdu minimálně od poloviny 13. století.

A že oněch dinosauřích stop není málo. „Pevnost lotosové hory“ je vůbec největší lokalitou na dinosauří ichnofosílie v jihozápadní Číně. Otisky patřily pozdně křídovým dinosaurům (zejména hadrosauridům) a je jich v současnosti popsáno asi 350 až 400. Dochovaly se v mnoha podobách, jako vypouklé i zahloubené otisky, stopy po drápech v někdejších měkkém sedimentu nebo jako vícevrstvé otisky. Tyto stopy vytvořily na vrstevních plochách jakési pole, podobné hladině s lotosovými květy (včetně jejich listové žilnatiny), odtud je proto odvozen i historický název místa. Je to vskutku velmi půvabná shoda okolností. Lotos totiž u buddhistů symbolizuje mír a klid, proto bylo toto místo pro okolní obyvatele odedávna posvátným. Některé místní malby dokonce zobrazují zlatý lotos, kvetoucí ze země. Právě takovým symbolem byly pro místní staré Číňany dinosauří stopy ze svrchnokřídového období.

Odkazy:

http://forum.wildprehistory.org/viewtopic.php?t=2760

http://cs.wikipedia.org/wiki/Dynastie_Chan

Leave a Comment

Filed under Archeologie, Protopaleontologie a geomytologie

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *