Tyranosaurus měl nejsilnější čelistní stisk

…ze všech suchozemských obratlovců

O síle čelistního stisku gigantického tyranosauroidního tyranosauridního tyranosaurina druhu Tyrannosaurus rex jsem na blogu již psal (viz tento odkaz). Jak se ale zdá, funkční morfologie velkých teropodů je stále oblíbeným námětem nejen filmařů a žáků základních škol, nýbrž také paleontologů samotných. Důkazem je nová vědecká studie, publikovaná v periodiku Biology Letters, která se zmíněné otázce v plné šíři svého záběru věnuje a přináší další podporu již dříve předpokládané možnosti – totiž té, že právě tyranosaurus měl nejsilnější stisk čelistí ze všech známých suchozemských tvorů v dějinách planety.

Jde sice o odvážné, ale nepochybně dobře podložené tvrzení. Tyranosauři měli masivní, až 150 cm dlouhou lebku a velmi silné zuby, vhodné k drcení tvrdých kostí. Jejich žvýkací a další lebeční svaly, zodpovědné za přitahování čelistí k sobě, byly enormně silné. O tom svědčí také plochy a lebeční skulptury, které za života zvířete skýtaly prostor pro upnutí mohutné muskulatury. Je nepochybné, že síla tyranosauřího skusu byla děsivá. Jak velká síla to ale byla? Dřívější odhady, založené především na porovnávání síly skusu u současných krokodýlů, odhalily zajímavé, ale také velmi různorodé hodnoty (obvykle mezi 8000 a 13400 newtony). Nový výzkum Univerzity v Liverpoolu nás snad opět trochu víc přiblížil skutečnosti.

A model of a Tyrannosaurus rex skull.

Rekonstrukce čelistních svalů tyranosaura, podle lebky objevené v Jižní Dakotě (USA). Tyto svaly byly nesmírně výkonné a umožňovali svému majiteli překousnout či rozdrtit prakticky jakoukoliv živočišnou tkáň. Kredit: Ira Block, model zhotovil Brian Cooley. Převzato z webu NatGeo (http://news.nationalgeographic.com/news/2012/120228-t-rex-bite-bates-science-biology-letters-dinosaurs/).


Vědci a počítačoví analytici nejprve laserově oskenovali lebky juvenilního a dospělého exempláře tyranosaura, poté je digitálně rekonstruovali a za pomoci přesného programu pro analýzu biomechanických parametrů vypočítali co nejvěrněji sílu čelistního stisku a podobu i velikost čelistních svalů. Výsledek byl ohromující. Síla skusu dospělého tyranosaura činila na zubech v zadní části čelisti asi 35 000 až 57 000 newtonů, což je zhruba 4x více než u většiny předchozích studií a zároveň asi desetkrát více než u současných severoamerických aligátorů (a ti mají zase stisk nesrovnatelně silnější než lvi, tygři nebo třeba psi). Je jisté, že tyranosauři měli ve svých objemných hlavách skrytou strašlivou zbraň a skutečně byli dominantními dravci svých svrchnokřídových ekosystémů. Výzkum také potvrdil očekávatelný fakt, že u mladých tyranosaurů byl čelistní stisk nesrovnatelně slabší a s věkem se postupně takřka diametrálně zvyšoval. U tvora, který za méně než 20 let vyrostl z kilogramového novorozence do mnohatunového obra, lze dobře vysledovat postupnou ekologickou a potravní specializaci v závislosti na vlastní velikosti, rychlosti a síle.

Až třináct metrů dlouhý a sedm tun vážící dospělý Tyrannosaurus rex byl tedy králem stisku mezi suchozemskými živočichy, v mořských hlubinách pozdějšího kenozoika měl však mocného konkurenta. Byl jím obří žralok Carcharodon megalodon, snad nejhrozivější predátor všech dob (žil v období oligocénu až pleistocénu v teplejších mořích celé planety). Asi 16 metrů dlouhý žralok vážil několik desítek tun a v jeho čelistech o světlosti 1,8 metru se nacházely zuby o délce až kolem 20 cm. Síla stisku pražraloka činila podle odhadů možná víc než trojnásobek hodnoty, uváděné u hvězdy Jurského parku. V tomto případě však hraje roli i celková hmotnost a velikost, ve které má paryba jednoduše navrch. Jinou otázkou je, zda při takovýchto teoretických „superstiscích“ čelistí nemohli jejich majitelé poškodit vlastní lebku (a fakticky tak nesvírali čelistní aparát podstatně menší silou). Další studie má být tedy zaměřena na opačný faktor problematiky – totiž maximální odolnost lebky a samotných čelistí proti takovýmto silám.

Odkazy:

http://news.nationalgeographic.com/news/2012/120228-t-rex-bite-bates-science-biology-letters-dinosaurs/

http://rsbl.royalsocietypublishing.org/content/early/2012/02/25/rsbl.2012.0056.full.pdf+html

http://news.discovery.com/animals/t-rex-bite-122802.html

4 Comments

Filed under Rekordy a statistika, Spekulativní paleontologie, Teropodní dinosauři

4 Responses to Tyranosaurus měl nejsilnější čelistní stisk

  1. Michal Král

    Dobrý den pane učitel, musím říci že to máte opravdu hezké.

    • Na National Geographic říkali že Krokodýl Nilský má větší tlak čelistí než zmiňovaný Tiranosaurus Rex!!!!

      • Dobrý den, sílu čelistního stisku krokodýla mořského (i dalších druhů krokodýlů a aligátora severoamerického) už vědci přímo měřili (zabývá se tím zejména Greg Erickson – přímo změřené maximum je asi 16 500 newtonů, ale u větších jedinců to mohl být až dvojnásobek). Podle dobře podložených odhadů měli dospělí tyranosauři asi dvakrát až třikrát silnější stisk než dnešní krokodýli. Jedinými tvory s ještě silnějším stiskem čelistí měli být obří pravěcí krokodýlovití plazi (Deinosuchus, Purussaurus apod. – asi 69 000 až 103 000 newtonů) a obří žraloci (např. Carcharocles/Otodus megalodon – až 182 000 newtonů).

  2. autor

    Díky Michale, taková reakce potěší 🙂

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *