Také pštrosí dinosauři nosili peří

…aneb Co prozradila fosílie napodobitele ptáků

Další fantastický objev, který rozpoutal divokou polemiku a příjemně zčeřil nepříliš klidné vody dinosauří paleontologie, byl světu představen v průběhu minulého týdne. Opět se týkal opeřených dinosaurů, ale tentokrát kupodivu nešlo o nález z Číny ani z Německa. Zkameněliny opeřeného dinosaura, které byly objeveny již před několika lety, totiž pochází přímo z ráje „křídové západní polokoule“ – kanadské provincie Alberty. Dinosaurem, který na tomto území žil v době před asi 75 miliony let, je již mnoho let známý „napodobitel ptáků“ – tzv. pštrosí dinosaurus Ornithomimus edmontonicus. V roce 1890 popsal tento rod (ale jiný druh O. velox) paleontolog Othniel Charles Marsh, protagonista slavné „války o kosti“, který však samozřejmě neměl sebemenší potuchu o možném opeření tohoto rychlonohého teropoda. Druh O. edmontonicus byl pak formálně popsán roku 1933 dalším americkým paleontologem C. H. Sternbergem.

Opeření u ornitomimosaurů vědci předpokládají už dlouho – nová studie je potvrzením této domněnky a ukazuje také, že velikost a struktura pernatého pokryvu se s věkem dinosaurů měnila. Na svrchnokřídové rychlonohé opeřence musel být skutečně úžasný pohled. Kredit: Julius Csotonyi, převzato z blogu Dinosaur Tracking

Ornitomimové (kteří dali název celé rozsáhlé skupině teropodů – Ornithomimosauria) byli v dospělosti asi 3,5 metru dlouzí a kolem stovky kilogramů těžcí kurzoriální tvorové, dobře adaptovaní na rychlý běh. Předpokládá se, že mohli dosahovat rychlosti běhu srovnatelné s dnešními pštrosy, kterým se i dosti podobali (až na dlouhý ocas a přední končetiny s drápy). Ostatně to mohla být podoba ještě větší, než se dosud předpokládalo – a to právě díky novému zjištění o pokryvu těla ornitomimů. Ještě však k té rychlosti běhu – současný běhavý pták pštros dvouprstý (Struthio camelus) dosahuje rychlosti až kolem 73 km/h, tedy dvojnásobek nejvyšší průměrné rychlosti trénovaného člověka. Je pravděpodobné, že pštrosí dinosauři běhali zhruba stejně rychle a patřili tak k nejrychlejším tvorům druhohorního světa.

V letech 1995, 2008 a 2009 byly odkryty tři fosílie jedinců druhu Ornithomimus edmontonicus, přičemž šlo o dva dospělce a jedno mládě. Všechny exempláře měly zachované pernaté otisky povrchu těla, které neodmyslitelně svědčily o jejich někdejším tělním pokryvu. Zajímavé je, že otisky byly objeveny ve vápenci (o kterém se předpokládalo, že takové struktury jednoduše nedokáže uchovat). To dává šanci na další podobné nálezy ve vrstvách, které byly dříve z tohoto hlediska považovány za neperspektivní. Podle nové studie se zdá být pravděpodobné, že peří bylo přítomné u všech vývojových stadií ornitomimů a pouze dospělci byli vybaveni plně vyvinutým peřím (takže se měnilo v průběhu jejich ontogeneze). Fantastický nález mimo jiné potvrzuje domněnku, že opeření se u dinosaurů mohlo původně vyvinout jako prostředek vnitrodruhové signalizace. Jedná se také o vůbec první potvrzený objev prokazatelně opeřeného dinosaura na území Severní Ameriky.

Odkazy:

Zelenitsky, D. K.; Therrien, F.; Erickson, G. M.; Debuhr, C. L.; Kobayashi, Y.; Eberth, D. A.; Hadfield, F. (2012). „Feathered Non-Avian Dinosaurs from North America Provide Insight into Wing Origins“. Science 338 (6106): 510.

http://en.wikipedia.org/wiki/Ornithomimus

http://blogs.smithsonianmag.com/dinosaur/2012/10/feathery-ostrich-mimics-enfluffle-the-dinosaur-family-tree/

http://science.time.com/2012/10/25/sexy-dinosaurs-the-lure-of-the-feather/

Leave a Comment

Filed under Teropodní dinosauři

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *