Sauroniops, nový dravý dinosaurus

…pojmenovaný po postavě z Pána prstenů

Severní Afrika na přelomu spodní a svrchní křídy byla doslova rájem obřích teropodů. Stačí jmenovat největšího známého teropoda vůbec, až osmnáct metrů dlouhého spinosaura (Spinosaurus aegyptiacus a S. marrocanus). Dalším obrem byl rovněž známý karcharodontosaurus (Carcharodontosaurus saharicus a C. iguidensis), možná druhý největší teropod všech dob (některé odhady jeho hmotnosti se pohybují až kolem 15 tun!). Obřím dravým dinosaurem ze stejné doby a místa byl také poněkud záhadný ceratosaur Deltadromeus agilis, dále ještě záhadnější Bahariasaurus ingens, málo známá tetanura druhu Sigilmassaurus brevicollis a někteří další. Tito dinosauři nežili všichni ve stejném ekosystému, ale pochází zhruba ze stejného místa i období. Území států Egypta, Maroka, Tunisu Alžíru a Nigeru  muselo být v dané době (stupeň cenoman, asi před 100-95 miliony let) skutečně neklidným místem k životu. Před nedávnem navíc přibyl další obří teropod.

 

An illustration of a new species of dinosaur named Sauroniops.

Obří dravý dinosaurus sauroniops hodující na mladém spinosaurovi. Dva další spinosauridi jsou zobrazeni v popředí. Podobné výjevy mohly být v Maroku před 95 miliony let poměrně běžné. Kredit: Emiliano Troco

 

Jeho vědecké jméno zní Sauroniops pachytholus, což lze otrocky a mírně nepřesně přeložit jako „Sauronovo oko s tlustou lebeční klenbou“. Ano, nemýlíte se – v případě rodového jména jde skutečně o postavu Saurona z trilogie Pán prstenů. Něco podobného už známe v případě svrchnokřídového pachycefalosaurida drakorexe, jehož druhové jméno hogwartsia odkazuje k bradavické Škole čar a kouzel z románu o Harrym Potterovi. Zda měl nový teropod také ohnivé a na pohled děsivé oči, to s jistotou nevíme. Nepochybné ale je, že před 95 miliony let představoval děsivou hrozbu pro všechny potenciálně ulovitelné obratlovce ve svém okolí. Zdá se, že šlo o vývojově primitivního zástupce čeledi Carcharodontosauridae, tedy o bazálnějšího příbuzného již zmíněného karcharodontosaura. Sauroniops byl rovněž obřím dvounohým teropodem, který dosahoval dle přibližných odhadů délky asi 12 metrů a hmotnosti několika tun. Od svých příbuzných se lišil zejména výrazným zesílením lebeční klenby a mohutným výběžkem na přední části lebky, které snad sloužily k intraspecifickým zápasům nebo k zesílení stavby lebky samotné. Ačkoliv jde o zajímavý znak, se kterým se setkáváme také u abelisauridů, v tomto případě jde nepochybně jen o konvergenci. Mezi abelisaury totiž Sauroniops rozhodně nepatřil.

Nový teropod byl identifikován na základě jediné lebeční kosti, objevené roku 2007 na jihovýchodě Maroka. Právě velká očnice lebky pak přiměla italského paleontologa se zvučným jménem Andrea Cau k vytvoření zmíněného rodového jména, odkazujícího na „okatou“ filmovou postavu. Zajímavé je, že jde již o čtvrtého známého karcharodontosaurida z Afriky. Ačkoliv ale žili někteří obří teropodi ve stejné oblasti (karcharodontosaurus a sauroniops jsou známí ze stejných sedimentů souvrství Kem-Kem), nemuseli si přímo potravně konkurovat. Sauroniops žil nejspíš blízko břehů řek v obří deltě a živil se zejména rybami a dalšími vodními obratlovci, případně pak dinosaury, kteří se přicházeli k řece napít. K dispozici měl tedy velmi různorodou potravní nabídku. Více ale o tomto fascinujícím predátorovi ve velikostní kategorii tyranosaura snad prozradí až budoucí objevy.

 

Odkazy:

http://news.nationalgeographic.com/news/2012/11/121106-sauron-new-dinosaur-lord-of-the-rings-science-t-rex/

http://en.wikipedia.org/wiki/Sauroniops

 http://news.yahoo.com/sauroniops-tyrannosaurus-sized-dinosaur-named-lord-rings-villain-151300039.html

http://dx.doi.org/10.1016/j.cretres.2012.09.002

http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0195667112001395

 

1 Comment

Filed under Teropodní dinosauři

One Response to Sauroniops, nový dravý dinosaurus

  1. Lukáš Tomášek

    Aneb jak může kultura ovlivnit vědu. 🙂

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *