Objeven další dinosaurus v Antarktidě

…v pořadí již čtvrtý

Zkameněliny dinosaurů byly na ledovém kontinentě poprvé objeveny již roku 1986, vzhledem k extrémním klimatickým podmínkám a odlehlosti této pevninské masy jsou však nálezy odtud stále velmi vzácné. Dá se předpokládat, že v období druhohor (kdy zde panovalo mnohem mírnější klima, podobné spíše našemu mírnému pásmu než polárním oblastem dneška) zde žilo velké množství dinosaurů a místní ekosystémy vzkvétaly. Paleontologové předpokládají, že Antarktida by mohla být skutečnou fosilní bonanzou a nebýt velmi těžkých podmínek a dostupnosti pro výzkum, nejspíš by se dnes nálezy z Antarktidy (zejména oblasti Ostrova Jamese Rosse) jen hrnuly. Důkazem je i další, v pořadí čtvrtý vědecky popsaný neptačí dinosaurus z Antarktidy (celkově jich je podstatně více, ale formálně popsány byly právě jen ony čtyři druhy – kromě nového ještě spodnojurský teropod Cryolophosaurus ellioti (1994), svrchnokřídový ankylosaur Antarctopelta oliveroi (2006) a spodnojurský sauropodomorf Glacialisaurus hammeri (2007) .

———

Glacialosaurus2_2

Mezi čtyři dosud vědecky popsané dinosaury z Antarktidy patří také spodnojurský sauropodomorf Glacialisaurus hammeri, popsaný roku 2007. Před asi 188 miliony let, kdy tento dlouhokrký dinosaurus žil, však vypadaly antarktické ekosystémy zcela jinak než dnes. Kredit: William Stout

———

Nový ornitopod dostal vědecké jméno Trinisaura santamartaensis. Rodové jméno představuje poctu geologovi Trinidadu Diazovi, druhové pak odkazuje k lokalitě objevu, kterou je Santa Marta Cove v souvrství Snow Hill Island na Ostrově Jamese Rosse. Argentinská expedice pod vedením proslulého Rodolfa Aníbala Coríi (známého například popisem obřího teropoda giganotosaura) objevila zkameněliny svrchnokřídového stáří (geologický stupeň kampán, stáří asi 80 milionů let) v roce 2008. Coria a jeho kolega Juan José Moly tehdy odkryli částečně zachovanou postkraniální kostru subadultního (odrostlého, ale nedospělého) jedince, který zaživa měřil asi 1,5 metru na délku. Holotyp tohoto druhu dnes nese katalogové označení MLP-III-1-1. Příbuznými nového ornitopoda jsou například druhy Gasparinisaura santacrucensis, Anabisetia saldiviai nebo Talenkauen santacrucensis z Argentiny.

Nález fosílií nového dinosaura v tvrdé pískovcové konkreci znamenal objev vůbec prvního ornitopodního dinosaura a druhého ptakopánvého dinosaura (po antarktopeltě) z tohoto souvrství. Nicméně již dnes jsou známy další dosud nepopsané fosilní pozůstatky ornitopodů i dalších skupin dinosaurů z Ostrova Jamese Rosse i ostrova Vega (souvrství Lopez de Bertodano) a je pouze otázkou času, peněz a vůle překonávat nepříznivé podmínky, kdy o nich budeme vědět víc. Již dříve byly na těchto lokalitách objeveny také četné fosílie menších suchozemských obratlovců, plesiosaurů, mosasaurů nebo i praptáků (např. Vegavis iaai, popsaný roku 2005). Dnes, v období studených čtvrtohor, vnímáme Antarktidu jako nepříznivý kontinent sevřený věčným ledem. Před více než 65 miliony lety byla ale tato pevnina součástí superkontinentu Gondwany a jako taková představovala takřka ráj pro mnohé druhohorní tvory, z nichž neptačí dinosauři stojí jako vždy v popředí.

———

Odkazy:

Coria, R. A.; Moly, J. J.; Reguero, M.; Santillana, S.; Marenssi, S. (2013). „A new ornithopod (Dinosauria; Ornithischia) from Antarctica“. Cretaceous Research. doi:10.1016/j.cretres.2012.12.004.

http://cs.wikipedia.org/wiki/Trinisaura

http://cs.wikipedia.org/wiki/Ostrov_Jamese_Rosse

http://cs.wikipedia.org/wiki/Ostrov_Vega

http://cs.wikipedia.org/wiki/Vegavis_iaai

———

2 Comments

Filed under O dinosaurech obecně, Ptakopánví dinosauři

2 Responses to Objeven další dinosaurus v Antarktidě

  1. Nádhera, další dinosaurus! Ale nebyl už objeven dříve? Mám takový pocit, že jsem osobně o nějakém novém druhu ornitopoda na bílém kontinentu slyšel… Ale super!

    • Tak jedna věc je objevit (v článku je zmíněno mnoho objevených fosilií) a jiná věc je vědecky fosílii popsat. Některé exempláře čekají na vědecké popsání i řadu let v depozitářích. A nebo (opět se odvolávám na zmínku o několika dosud nepopsaných nálezech) se jednalo o jiný objev. Určit příslušnost k podřádu, případně infrařádu se dá (s jistou mírou přijatelné odchylky) určit „v poli“.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *