Nejstarší tyranosaurus je čestným Holanďanem

…aneb Jak populární „téčka“ dobývají Evropu

Tyrannosaurus rex patří k nejlépe prostudovaným dravým dinosaurům (teropodům), a to zejména díky velkému množství nových a poměrně kompletních nálezů, které byly v pustinách Badlands na území Montany, Wyomingu, obou Dakot nebo kanadské Alberty a Saskatchewanu v posledních letech učiněny. Zatímco ještě v 80. letech minulého století bylo známo jen několik spíše fragmentárně zachovaných exemplářů tohoto dominantního predátora z konce křídového období, dnes máme k dispozici již přes 50 jedinců a několik z nich je kompletních z více než 50 % (což je skutečně hodně). A jak souvisí tento výsostně severoamerický druh s Evropou? Nuže, v posledních letech se v rámci výstavních hal evropských muzeí objevily hned dva pohledné exempláře tyranosaura – v Berlíně je to „Tristan“ a v Leidenu „Trix“. Tristan byl objeven komerčním sběratelem zkamenělin Craigem Pfisterem v roce 2010 a dnes je tento nádherný černě lesklý exemplář, kompletní asi z 57 % (zhruba 170 z původních 300 kostí), katalogizován pod číslem MB.R.91216 v berlínském Museum für Naturkunde.[1] Trix je ale podle všeho ještě zajímavější jedinec tyranosaura, ačkoliv i jeho zavedla náhoda daleko od domoviny až na náš „starý“ kontinent. Byl objeven o tři roky později než Tristan (v květnu roku 2013) a jeho fosilie v souvrství Hell Creek na území východní Montany odkrýval tým paleontologů z Naturalis Biodiversity Center v holandském Leidenu.[2] Na vykopávkách a následné rekonstrukci kostry se však podílely také americké instituce Black Hills Institute a Chicago Field Museum. Tento exemplář tyranosaura byl pojmenován na počest královny Beatrix Nizozemské a od 10. září loňského roku je k vidění v jediné pro veřejnost otevřené místnosti muzea (které prochází podobně jako naše Národní muzeum celkovou přestavbou).[3] Již o rok dříve byla navíc lebka dinosaura podrobena detailnímu výzkumu za pomoci počítačové tomografie, přičemž výsledky tohoto výzkumu by teprve měly být publikovány. Od června letošního roku by pak měl jedinec „Trix“ vyrazit na svou první více než roční „tour“ po Evropě, tak jen doufejme, že při tom nevynechá ani Českou republiku.*[4] Co je ale vlastně na tyranosaurovi s přezdívkou „Trix“ tak zajímavé?

———

„Tristan“ (či „Tristan-Otto“) je působivě vyhlížející kostrou dospělého exempláře druhu Tyrannosaurus rex, objevenou roku 2010 ve východní Montaně. Byl pojmenován podle synů dvou obchodníků, kteří exemplář v roce 2014 zakoupili a umožnili jeho vystavení v berlínském Přírodovědeckém muzeu. Dnes patří ke zlatým hřebům expozice tohoto muzea spolu s mnohem starším africkým brachiosauridním sauropodem druhu Giraffatitan brancai. Kredit: Chris Alban Hansen, Flickr a Wikipedie (CC BY-SA 2.0)

———

Zajímavostí je v případě tohoto exempláře z Montany poměrně hodně. Například jde o druhého nejkompletněji zachovaného zástupce druhu T. rex, a to hned po proslulé „Sue“. Zatímco obr z Jižní Dakoty byl kompletní asi z 85 až 90 %, „Trix“ nabízí paleontologům asi 75 až 80 % svých kostí.[5] A můžeme hned navázat – jde také zřejmě o vůbec nejstaršího známého jedince tyranosaura, který překonává i „Sue“, jíž bylo v době smrti asi 28 nebo 29 let. „Trix“ možná překonal (či překonala, pohlaví dinosaura neznáme) i třicítku, což byl na tyranosaury velmi pokročilý věk.[6] Holandský exemplář nezklame ani z hlediska své velikosti – nešlo sice o jedince stejně velkého jako „Sue“, ale nezaostává za ní nijak výrazně. S délkou přes 12 metrů šlo totiž o jednoho z největších známých exemplářů.[7] Poslední velkou zajímavostí je potom množství zranění a stop po nemocech, které tento dinosaurus v průběhu svého relativně dlouhého života utrpěl. Již v průběhu vykopávek si paleontologové všimli, že na kostech pravé nohy a několika žebrech jsou náznaky nepravidelného růstu, které nasvědčují infekci nebo nepříjemné fraktuře.[8] Také čelisti dinosaura byly značně poraněny, a to nejspíš ještě za jeho života. Mechanické poškození kostí svědčí o možném souboji s jiným tyranosaurem nebo o jakési rozsáhlé infekci. Zajímavé je, že poslední z těchto zranění utrpěl jedinec „Trix“ jen několik týdnů před svou smrtí. Množství poranění a kostních nárůstů bylo zjištěno také na ocasních obratlích a pánevním pletenci dinosaura, některé náznaky poukazují na možnost, že exemplář „Trix“ utrpěl vážné zranění páteře v mladém věku nebo měl snad dokonce jakousi vrozenou vadu. V současnosti je každopádně tato nádherná fosilie jednou z mála koster tyranosaura, smontovanou v trvalé expozici na evropské půdě. Poslední zajímavostí je i finanční aspekt celého podniku – pro zakoupení a převezení amerického dinosaura bylo potřeba sehnat asi 7 milionů Euro, přičemž samotné muzeum v Leidenu si mohlo dovolit investovat jen sedminu této částky. Zbytek pak z velké míry pokryl výtěžek z oficiální sbírky, do které přispělo na 23 000 lidí a zhruba šedesát různých společností.[9] Samozřejmě přitom nemohla chybět ani působivá televizní upoutávka.[10] Po zhruba 66,4 milionech let od své smrti by se tento nemocemi sužovaný severoamerický rodák zřejmě nestačil divit, kam až jej osud v dalekém 21. století zavane…

———

* Bohužel však podle informací na tomto webu zavítá „Trix“ zatím pouze do Barcelony, Paříže a do Číny, načež bude vrácen zpět do Holandska. Ve střední Evropě tedy nejspíš minimálně do roku 2019 vystaven nebude.

———

„Trix“ je dalším velmi dobře zachovaným exemplářem dospělého tyranosaura, objeveného v sedimentech souvrství Hell Creek na východě Montany. S předpokládaným věkem přes 30 let a délkou kolem 12 metrů je jedním z nejstarších a největších známých jedinců druhu T. rex. V současnosti probíhá intenzivní výzkum jeho fosilní kostry, který nám snad brzy odhalí další zajímavosti o tomto „králi tyranských ještěrů“. Kredit: Rique, Wikipedie (CC BY-SA 4.0)

———

Některé významné exempláře druhu Tyrannosaurus rex (pořadí podle data objevu, doplněn i údaj o místě nálezu a stavu kompletnosti):

Black Beauty (Alberta, 1980 – 28 %)

Stan (Jižní Dakota, 1987 – 63 %)

Wankel Rex (Montana, 1988 – 46 %)

Sue (Jižní Dakota, 1990 – 85 %) – zatím největší a nejkompletnější známý exemplář

Scotty (Saskatchewan, 1991 – přes 70 %?)

Samson (Jižní Dakota, 1992 – přes 70 %?)

Peckʼs Rex (Montana, 1997 – 40-80 %?)

Bucky (Jižní Dakota, 1998 – 34 %)

B-Rex (Montana, 2000 – 37 %) – jedinec, který poskytl údajné proteiny a měkké tkáně

Jane (Montana, 2001 – 50 %) – nejkompletnější známý juvenilní exemplář (věk 11 let)

Tristan (Montana, 2010 – 57 %)

Trix (Montana, 2013 – 80 %)

Baby Bob (Montana, 2013 – přes 50 %?)

———

Velikostní srovnání čtyř slavných exemplářů tyranosaura a dospělého člověka (výška 183 cm). Nejmenší je juvenilní jedinec „Jane“, dále mladý dospělec „Stan“, následně historicky druhý objevený jedinec AMNH 5027 a nakonec zatím největší známý exemplář „Sue“. „Jane“ při délce kolem 6,5 metru vážila asi 900 kg, „Sue“ při délce 12,3 metru zřejmě přes 6400 kg. Kredit: Matthew Martyniuk, Wikipedie (CC-BY SA 3.0)

———

Short English Summary: In recent years two vonderfully preserved specimens of a large and famous theropod Tyrannosaurus rex were mounted in european museums in Berlin and Leyden for the first time. Currently, international teams of scientists are studying their fossils.

———

Odkazy:

http://www.naturkundemuseum.berlin/en/museum/exhibitions/tristan-otto

http://t-rex.naturalis.nl/default.aspx

http://www.naturalis.nl/media/library/2016/06/Pressfile_T.rex_June_2016.pdf

http://en.wikipedia.org/wiki/Specimens_of_Tyrannosaurus

———

[1] http://www.naturkundemuseum.berlin/en/museum/exhibitions/tristan-otto

[2] http://www.unit.nl/news/2016/trix-and-isabella-rozendaal

[3] http://www.dutchnews.nl/features/2016/09/trix-the-t-rex-makes-her-mark-on-leiden95266/

[4] http://t-rex.naturalis.nl/Trex+in+Town/default.aspx

[5] http://www.thefossilforum.com/uploads/monthly_2016_09/10.thumb.jpg.592a065fd0a51cd2c23fa6d1a2063c29.jpg

[6] http://www.naturalis.nl/media/library/2016/06/Pressfile_T.rex_June_2016.pdf

[7] http://www.businesswire.com/news/home/20160823006345/en/T.-rex-travelling-Netherlands

[8] http://www.naturalis.nl/media/library/2016/06/Pressfile_T.rex_June_2016.pdf

[9] http://www.unity.nu/Artikelen/leiden/t-rex-trix-laat-kassa%E2%80%99s-in-leiden-rinkelen

[10] http://www.nrc.nl/nieuws/2016/09/07/hoe-zet-je-een-t-rexin-de-markt-4181057-a1520182

———

5 Comments

Filed under Dinosauři ze sousedních zemí, Teropodní dinosauři, Ze života

5 Responses to Nejstarší tyranosaurus je čestným Holanďanem

  1. Thanks for the link 🙂

  2. Congratulations, Vladimír!

    I have nominated your blog for the Real Neat Blog Award.

    More about this nomination is at

    https://dearkitty1.wordpress.com/2017/02/02/real-neat-blog-award-congratulations-to-twelve-nominees/

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *