Pravěcí vládci Evropy

…aneb Představení autorovy nové knihy

Rok se s rokem sešel a právě v těchto dnech vychází moje další skromné literární dílo, opět zaměřené na druhohorní dinosaury. Tentokrát ale nebude nová kniha pojednávat o dinosaurech z celého světa, nýbrž – jak už její název napovídá – o zástupcích skupiny Dinosauria z našeho vlastního světadílu. Jedná se tedy o vůbec první českou knihu věnovanou exkluzivně právě jen evropským dinosaurům. Ilustrace vyhotovil opět můj dlouholetý kamarád a zároveň výborný výtvarník Vladimír Rimbala. Dovolím si na tomto místě již jen ocitovat vlastní text z předmluvy, ve kterém je snad obsaženo vše podstatné:

Dinosaury máme v naší mysli obvykle spojené s exotickými dálkami, například mongolskými pouštěmi, argentinskými pampami nebo neúrodnou krajinou Badlands amerického středozápadu. Dinosauři jsou ale také neoddělitelným symbolem evropského pravěku, vždyť právě na území starého kontinentu byli tito pravěcí plazi vědecky objeveni, pojmenováni a zhruba po dobu prvních tří desetiletí jejich výzkumu byly identifikované fosilie dinosaurů známé právě jen z Evropy. Dnes už rozlišujeme více než dvě stovky druhů evropských dinosaurů a prakticky každým rokem jich přibývá. Fosilie těchto úžasných druhohorních plazů byly objeveny také na území České republiky, a to možná již v 19. století. Ani v současné době tedy evropští dinosauři neztrácejí svůj půvab, tajemnost a v neposlední řadě i vědecký význam, přestože již většinu dinosauřích druhů známe z jiných kontinentů – zejména pak z Asie a Severní Ameriky.

———

Čerstvě vybalená zásilka novotou vonících autorských výtisků knihy. Hradec Králové, 17. 6. 2020.

———

Je jistě škoda, že většina evropských dětí i dospělých zná spíše americké, argentinské a čínské dinosaury, než druhohorní vládce našeho vlastního kontinentu. Právě tato kniha by proto měla tuto skutečnost alespoň zčásti napravit a být jakýmsi neoficiálním průvodcem dosud málo probádaným světem evropských dinosaurů. Ať už se na jejích stránkách budete toulat vyprahlými oblastmi Pyrenejského poloostrova, pobřežím Skotska, lesními úvaly Bavorska nebo vnitrozemím Rumunské Transylvánie a třeba i maďarskou pustou, všude narazíte na fosilní pozůstatky našich dávných „předchůdců“ – dinosauřích obyvatel většinou tropické a ostrovní druhohorní Evropy. Dinosauři zkrátka k Evropě patří, a to stejně úzce a výsadně, jako si je běžně spojujeme s některými oblastmi v Severní i Jižní Americe, východní Asii nebo třeba jižní Africe. Už tedy neváhejte a začtěte se, fascinující svět evropských dinosaurů vás právě vítá…

K výše uvedenému již dodám jen tolik, že všem budoucím čtenářům mé knihy přeji hezký čas strávený ve společnosti „pravěkých vládců Evropy“.

———

Odkazy:

https://www.knihykazda.cz/praveci-vladci-evropy/

———

Leave a Comment

Filed under Česká paleontologie, Dějiny paleontologie, Dinosauři ze sousedních zemí, Literatura, Něco o autorovi, O dinosaurech obecně, Paleoart, Pozvánky a tipy, Ze života

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *