Můj rok 2023

…aneb Další sezóna (nejen) s dinosaury

Jako poslední příspěvek končícího roku 2023 bych chtěl tímto publikovat malé ohlédnutí za významnými událostmi, které se staly v mém životě i ve světě dinosauří paleontologie. Jedná se o jakýsi stručný a v žádném smyslu závazný či strukturovaný přehled zajímavostí i formálních věcí, které se za těchto 365 dní stihly odehrát. Vynechávám zde samozřejmě soukromé záležitosti, jako je rodinný život (s manželkou vychováváme dvě krásné děti), zaměstnání nebo také zajímavé možnosti spolupráce a vlastních aktivit, které zatím ještě ponechávám v tajnosti. Zároveň tímto svým milým čtenářům přeji veselý a šťastný vstup do nového roku 2024, kdy se nejen na pomyslných stránkách tohoto blogu budu nadále snažit sdílet ta nejzajímavější témata nejen z okruhu paleontologie obratlovců. S úctou, Váš  autor „dinosauřího blogu“, Vladimír Socha.

———

———

Zisk titulu RNDr.

Dne 9. ledna jsem na Katedře geologie Přírodovědecké fakulty Univerzity Palackého v Olomouci obhájil svoji rigorózní práci a odstátnicoval k zisku titulu RNDr. Promoce se pak konala dne 30. června, přesně 15 let a 4 dny po mé dávné magisterské promoci na Univerzitě Hradec Králové. Původně už jsem o žádném dalším titulu po ukončení vysokoškolského studia v roce 2008 neuvažoval, ale určitě stálo za to si počkat.

———

———

Vystupování v médiích

Také v roce 2023 jsem se objevoval pravidelně v rozhlasovém vysílání (zejména v pořadu Meteor na Českém rozhlasu), několikrát pak také v televizním vysílání. Nejzajímavějším zážitkem bylo přitom společné vystoupení s dcerou v pořadu Víkendová snídaně na TV Nova. Hosty tohoto pořadu jsme byli v sobotu 5. srpna 2023. Kuriózní je, že v pořadu Snídaně s Novou jsem vystupoval sám i na den přesně o osm let dříve, tedy 5. 8. 2015.

———

———

Publikování brožurky a knihy

V letošním roce jsem sice dopsal své dvě nové knihy, ty ale budou publikovány až v příštím roce. Přesto jsem ani letos nevyšel zcela naprázdno a publikoval jsem svoji v pořadí sedmou brožurku v nakladatelství Triton (titul Obři pravěku, vyšel oficiálně 1. 9.) a koncem listopadu byla vydána také kniha, jejímž jsem hrdým spoluautorem – jmenuje se Velká kniha Sluneční soustava a mám v ní kapitolku o největších impaktních kráterech ve Sluneční soustavě.

———

———

Další publikační činnost

Také letos jsem se podepsal pod několik korektur a překladů knih z anglického jazyka. Kromě toho jsem pravidelně přispíval na platformu Seznam médium a na tento blog i web Osel.cz. Články mi vycházely také v časopisu ABC a dále 100+1 ZZ, Živá historie, Tajemství vesmíru ad. Zajímavou činností bylo také posuzování anatomické přesnosti dinosauřích modelů pro zábavní parky, ale v tomto případě nebudu (zatím) uvádět konkrétní údaje a podrobnosti.

———

———

Tváří rozhlasového pořadu Meteor

Asi nejprestižnější letošní událostí pro mě bylo slavnostní vyhlášení osobností rozhlasového pořadu Meteor u příležitosti jeho 60. výročí, které se konalo dne 9. září v Žižkovském divadle Járy Cimrmana. Jako jedna z letos vybraných osobností jsem byl velmi poctěn a rád jsem přijal účast na této pražské akci, při níž byla mimochodem odhalena také nádherná umělecká fotografie mé maličkosti, pořízená panem Khalilem Baalbakim 4. srpna 2023 za Chocní v místě objevu českého ptakoještěra druhu Cretornis hlavaci.

———

———

Přednášková činnost

Také v letošním roce jsem odprezentoval množství veřejných přednášek, celkem se jednalo zhruba o 25 akcí tohoto typu. Mezi nimi to byly také přednášky v poměrně vzdálených lokalitách od mého bydliště v Hradci Králové, jako je malebný Štramberk v Moravskoslezském kraji (17. 11.) nebo třeba Ústí nad Labem (9. 3.). Přednášel jsem přitom v širokém věkovém rozpětí účastníků, od dětí v mateřských školkách (např. Dvůr Králové nad Labem, Nová Paka) až po seniory (např. Pardubice, Králíky).

———

———

Aktivování YouTube kanálu

Koncem roku jsem se konečně dostal také k aktivnějšímu přispívání na svůj YouTube kanál, který jsem založil už v roce 2021, ale potom jsem na něj prakticky po další dva roky neměl vůbec čas. Nyní už bych chtěl přispívat pravidelně a zároveň postupně vkládaný obsah (který zatím natáčím na mobil „na první dobrou“ ve zcela amatérském duchu) více profesionalizovat. Tak mi držte palce a v roce 2024 nejen na tomto blogu znovu na viděnou!

———

———

2 Comments

Filed under Něco o autorovi, O dinosaurech obecně, Pozvánky a tipy, Recenze a hodnocení, Výročí a ohlédnutí, Ze života

2 Responses to Můj rok 2023

  1. dr. Čestmír Brandejs, CSc.

    Milý Vláďo,
    BLAHOPŘEJEME – to vše může stihnout jeden vědec za jediný rok? To jsou úžasné informace a na svém veřejném webu to umožňuješ sledovat všem zájemcům. Já říkávám, že nejkrásnějším zvukem je ticho a zpěv kosů, tedy potomků dinosaurů.
    Je mi a nám všem vekou ctí se s Tebou setkávat, je mou radostí, že i takové studenty jsem kdysi snad pozitivně ovlivňoval. Vše stiháš vedle rodiny a výchovy 2 dětí! PŘEJEME PEVNÉ ZDRAVÍ A MNOHO DALŠÍHO ENTUZIASMU. Těšíme se na další Tvé knihy a výsledky Tvé práce. Přátelsky Brandejsovi

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *