MtDNA mamuta částečně přečtena

Americko-kanadský tým genetiků zveřejnil celé 1% mamutího genomu. DNA izolovali vědci z 28 000 let staré čelisti nalezené v sibiřském permafrostu.

V krátké době už podruhé rozvířila hladinu genetických „rybníků“  zpráva o mamutí DNA. Vědecký týdeník Science zveřejnil  na svém webu a v předstihu před „papírovým“ vydáním časopisu práci americko-kanadského týmu vedeného Hendrikem Poinarem z McMasterovy university v kanadském Hamiltonu. Poinarův tým v ní ohlašuje o „přečtení“ malé části mamutího genomu. Podobně jako tým německých genetiků, kteří izolovali asi třetinu mamutí mitochondriální DNA, také Poinarův tým izoloval DNA z kosti. Využil dokonale zachovanou čelist starou 28 000 let, která se dochovala ve věčně zmrzlé půdě. Vzorek kosti získali Američané od ruských kolegů ze Sibiře. O jeho zachovalosti svědčí, že se z něj v laboratořích Pennsylvania State University bez výraznějších potíží podařilo izolovat a následně také „přečíst“ úseky o celkové délce 30 milionů písmen genetického kódu. To je zhruba 1% celého mamutího genomu.

Poinar je přesvědčen, že DNA ve vzorku je zachovalá natolik, že dovolí přečtení celé mamutí dědičné informace. Přesto lze tvrdit, že „Jurského parku“ se zatím nedočkáme…

Kompletní zpráva v češtině:

http://www.osel.cz/index.php?clanek=1601

———

Leave a Comment

Filed under Jiné pravěké organizmy, Spekulativní paleontologie

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *