Donutila změna podnebí naše předky opustit Afriku?

Již dříve postulovaná hypotéza získává novou podporu….

Předpokládá se, že naši nejbližší předkové se objevili v Africe někdy před 200 – 150 tisíci lety. Teprve před asi 100 tisíci lety však poprvé úspěšně „vycestovaly“ první řídké populace člověka rozumného do Eurasie. Jejich první populační boom pak nastal asi před 80 tisíci lety. Zajímavá je však otázka, proč člověk nejméně 500 století zůstával na „černém“ kontinentu a proč právě před zhruba stotisícem let nastala vhodná doba k migraci na sever. Podle profesora Paula Mellarse z Cambridgské univerzity byla možnou příčinou změna klimatu právě ve zmiňovaném období. Člověk tedy možná opustil Afriku nuceně, nikoliv ze své vůle. Každopádně lze konstatovat, že nejpozději před 80-70 tisíci lety došlo v rovníkové Africe k extrémnějším projevům počasí (silnější monzunové deště a následně naopak delší období sucha), což bylo zjištěno rozborem příslušných vrstev původních bentálů vodních nádrží. Zajímavý je ovšem také fakt, že migrace začala v některých případech podstatně dříve – v dnešní Izraeli byly objeveny pozůstatky Homo sapiens již z doby před 130-110 tisíci lety!


http://news.nationalgeographic.com/news/2006/06/060612-africa.html 

2 Comments

Filed under Nezařazené

2 Responses to Donutila změna podnebí naše předky opustit Afriku?

  1. Michal

    Zdravím,konečně mi dnes zbylo trochu času a tak zase mydlím referáty pro Historický ústav a potřeboval bych poradit: 1) O čem má být práce na zápočet na historiografii za zimní semestr? Chystám se snad 4.7. na zkoušku. 2) Nepůjčil bys mi, prosím, přednášky na ofocení. Nenašel jsem totiž smysluplnou knihu, z které by se ta historiografie dala celá naštudovat.Michal

  2. autor

    Čaues, jasná věc 🙂 Mám půjčené přednášky od Libora, jsou na to zdaleka nejlepší. Stačí napsat, kdy ti je můžu předat na ústavu. Ta práce má být na nějakou kroniku od Kosmy až po Balbína. Někde je seznam, ale to si někde seženeš… Jinak mi kdyžtak piš spíš na mail: bakker@seznam.cz – ať se to tu neutápí v off-topic komentářích ;o)

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *