Dinosauří diverzita a zrak T. rexe

….aneb Další dva dinosauří linky, které stojí za povšimnutí

Analyzovat dinosauří diverzitu je nápad, kterým se osobně zaobírám již několik let. Se zajímavou alternativou nyní přišel britský paleontolog Mike Taylor a všichni anglického jazyka znalí čtenáři mohou sami posoudit.

http://www.miketaylor.org.uk/dino/pubs/taylor2006/Taylor2006-dinosaur-diversity-PROOF.pdf

———

Fakt, že Tyrannosaurus měl velmi dobře vyvinuté smysly, je obecně znám. Jeho lobi olfactori patří k relativně největším lalokům tohoto typu u terestrických živočichů. Kent Stevens nyní tvrdí, že nejenom čich, ale i zrak tyranosaura patřil k unikátním přednostem tohoto dominantního predátora severoamerické pozdní křídy:

http://www.cs.uoregon.edu/~kent/DinoMorph/binocularVision/index.html 

———

 

1 Comment

Filed under O dinosaurech obecně

One Response to Dinosauří diverzita a zrak T. rexe

  1. autor

    Počet validních rodů je aktuální k 31. březnu 2003. Moje osobní databáze však i tak čítá k tomuto datu již kolem 510 rodů (oproti 484 u Taylora). Autorovi by určitě neškodila konzultace např. s „Dinogeorgem“ Olshevskim (viz http://members.aol.com/Dinogeorge/). I tak jde nicméně o velmi podnětnou záležitost s mnoha zajímavými implikacemi. Sám se nechám inspirovat k jistým vylepšením své skromné databáze, kterou uveřejním koncem roku. Pokud mi to vůbec nabitý akademický závěr roku dovolí (viz některý z dalších příspěvků 🙂

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *