Fantastická mumie prodělá další výzkum!

Nejlépe a nejkompletněji zachovaná fosílie dinosaura zvaná Leonardo, bude v příštích týdnech podrobena speciálním výzkumům, které by mohly odhalit tajemství dinosauří anatomie, morfologie i fyziologie….

„Leonardo“ je 77 milionů let stará zkamenělina hadrosauridního dinosaura rodu Brachylophosaurus. Jde o nejlépe zachovanou fosílii dinosaura v celé 184-leté historii dinosauřích objevů. Leonardo je z 90% pokryt mineralizovanými měkkými tkáněmi a dobře lze sledovat některé svalové snopce a samozřejmě otisky kůže. Vědci doufají, že pod moderními ct-skeny bude možné prosvítit kamenný blok (vážící 6,5 tuny) tak dokonale, aby odhalili i případné orgánové obrysy uvnitř. To by poprvé v historii napovědělo vědcům, jak asi fungoval dinosauří organismus, jaká byla vzájemná pozice orgánů apod.

http://www.montanadinosaurdigs.com/brachleo.htm

Leonardo byl objeven před šesti lety, 27. července roku 2000 v Montaně, USA. O rok později byl vzácný nález vyproštěn z horniny a převezen do Judith river dinosaur field station (formace Judith river patří k nejlepším nalezištím dinosaurů z období kolem -75 Ma na světě). Podobné „mumie“ byly objeveny už dříve, počátkem minulého století v Kanadě Charlesem Sternbergem a patřily rovněž kachnozobým dinosaurům, nebyly však tak dokonale zachovalé:

http://www.lindahall.org/events_exhib/exhibit/exhibits/dino/ste1917.htm

Výsledky nového, možná převratného výzkumu, o kterém se zatím příliš nemluví (sám jsem na tuto informaci narazil víceméně náhodou), budou autory představeny během října tohoto roku. Ještě jednou si prohlédněte zachování této fosílie a pak si zkuste vybavit dobu 77 milionů let. Kdyby lidský život, trvající řekněme 70 let, byl smrštěn do jediného dne – pak od doby, kdy tento tvor chodil po Zemi, by to bylo stále ještě 3013 let…není paleontologie fascinující?

Leave a Comment

Filed under Ptakopánví dinosauři, Spekulativní paleontologie

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *