Dinosauři inteligentní jako pětileté děti?

…nově publikované výsledky výzkumu ukazují dříve netušené mentální schopnosti papouškovitých ptáků

Profesorka Irene Pepperbergová z Brandeis University prováděla výzkum s papoušky téměř tři desítky let a za tu dobu nashromáždila spoustu materiálu o jejich inteligenčních dovednostech. Závěr je jasný – papoušci jsou až podivuhodně chytří. Jejich inteligence odpovídá pětiletému dítěti, jejich komunikační schopnosti však logicky „pouze“ dítěti dvouletému…proto byla jejich skutečná míra inteligence dlouho přehlížena. Papoušek Alex, který ve výzkumu sehrál hlavní úlohu, dokáže bezpečně poznat kolem stovky předmětů a umí logicky odpovídat (v angličtině!) na jednoduché, ale nikoliv bezmyšlenkovité otázky. Dokáže odpovědět na otázky typu: Kolik je něčeho? Jakou to má barvu? Jaký to má tvar? A to správně. Dále dokáže používat jisté společenské fráze, kterými velmi trefně dává najevo svoje momentální rozpoložení nebo vztah k lidem či objektům ve svém okolí. Konečně vůbec nejzajímavější je paradoxně jeho schopnost nespolupráce a přímo odhodlaný vzdor vůči výzkumu. Tam se inteligence psitakoforma projevuje nejvíce. Po asi 12 až 15 úspěšných komunikačních pokusech je Alex znuděný a tak se baví tím, že zcela záměrně vybírá špatné odpovědi, vyzkouší všechny kromě té jediné – správné. Tu si vždycky nechá až na poslední možnost, takže určitě nejde o prostý omyl. Závěrem Pepperbergová uvádí, že papoušci jsou schopni perceptuálního uvědomění, navíc i dosti slušné abstrakce.

Co dodat závěrem? Kaledonské vrány dokáží vyrábět nástroje. Papoušci jsou schopni komunikovat na úrovni vyšších lidoopů, někteří využívají i otrockou práci druhých ve zcela netušených hierarchických uspořádáních (např. Nestor kea z Nového Zélandu). Měli bychom si začít uvědomovat, že nejsme jediným druhem na planetě se schopností přemýšlet a vnímat okolí na vyšší úrovni. Evoluce jen člověka dovedla trochu dál v rozvoji koncového mozku. Neznamená to ale, že nikdy dřív nemohla vzniknout relativně inteligentní forma života. Ptáci jsou fakticky přežívajícími dinosaury. Někteří neptačí teropodní dinosauři (např. Troodon) přitom měli inteligenci prokazatelně srovnatelnou s dnešními ptáky. A ptáci, jak vidno, rozhodně nejsou hloupí…

———

Odkaz:

http://www.abc.net.au/news/newsitems/200607/s1693309.htm

———

4 Comments

Filed under O dinosaurech obecně, Spekulativní paleontologie, Ze života

4 Responses to Dinosauři inteligentní jako pětileté děti?

  1. Michal

    Bakkere tak napiš také něco o vodní fauně druhohor???

  2. Michal

    Bakkere nechtěl bys semnoů spolupracovat??

  3. Daniel Madzia

    Sorry, že zabírám slovo za „Bakkera“, ale několik linků jsem Ti už hodil v článku „Rizikový věk tyrannosauridů? 14-20 let!“.

  4. autor

    🙂 podnětná debata, napiš na mail a uvidíme…

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *