Dinosauři na Wikipedii

…aneb nejlepší kniha budoucnosti (nejen) o dinosaurech

Do české verze příspěvkové virtuální encyklopedie (Wikipedie) jsem začal přispívat asi před rokem. Zaujala mne možnost být první, kdo k jakémukoliv (ještě nezpracovanému) tématu sepíše libovolně dlouhý a propracovaný příspěvek. Vlastně tak být první, kdo bude informovat o „svém“ oblíbeném tématu celý národ. Jít po stopách Jana Ámose je zkrátka příliš lákavé nato, aby tomu student PdF mohl odolat . Jelikož počet mých občasných příspěvků v poslední době přesáhl číslo 100, rozhodl jsem se na tuto bohumilou edukační činnost poukázat i na místě pro mne z nejváženějších – tedy na tomto blogu. Tedy zpět k tématu. Moje příspěvky jsou zaměřeny na mnoho různých tématických okruhů, nejvíc samozřejmě z paleontologie, ale také biologie, historie, techniky a sportu (atletiky). Podrobněji bych se zmínil toliko o příspěvcích s tématikou paleontologickou. Pravda, ono vlastně ani tak nejde o popisnou zmínku, jako spíše dobře míněný apel. Předpokládám totiž (naivně?) že většina (nebo alespoň značná část) z mých čtenářů se zájmově orientuje na vědu o pravěku. Logickou dedukcí, která nevyžaduje příliš velkou abstrakci snadno odvodíte co mám na mysli. Pokud snad ještě ne, malý schematický hint: příspěvky – vaše – wikipedie – zatím – prázdná – záhodno – přispět – vámi. Jasněji už to lze napsat jen těžko. Zatím je zpracováno jen asi 35 rodů dinosaurů (třemi autory, včetně mojí maličkosti).

Vzhledem k tomu, že v příštích desítkách let bude i u nás wikipedie zdrojem informací č. 1, můžete se dnes, stále v jejích skromných počátcích, tak trochu zapsat do virtuální historie. Stačí přitom málo. Nemusíte mi posílat žádné peníze jako panu Vansonovi, abyste dostali výhru v řádech stovek tisíců, prostě si jen vyberete svůj oblíbený rod dinosaura, o kterém pokud možno máte jakés takés povědomí a sepíšete o něm příspěvek (a nejen o dinosaurech, pravěk nelze redukovat na druhohory). Odměnou vám bude skvělý pocit prvenství v informační aktivitě k danému taxonu. Přispívání je přitom velmi jednoduché a navíc geniálně atraktivní. Aby jen dinosauří část virtuální encyklopedie byla kompletní (nepočítaje nové rody, které se budou průběžně doplňovat) je třeba přidat ještě tak 800 příspěvků (a již publikované prakticky ještě všechny vylepšit). Nezbývá než doufat, že česká verze Wikipedie bude dělat čest stavu naší vzdělanosti a vědecké tradice (která je v rozporu s tím, co si možná mnozí myslí, více než úctyhodná). Hoc agamus (Nuže vzmužme se!)! It’s up in your hands now…completely.

 

Odkazy:

http://cs.wikipedia.org/wiki/Kategorie:Dinosauři

http://cs.wikipedia.org/wiki/Dinosauři

 

4 Comments

Filed under Pozvánky a tipy, Ze života

4 Responses to Dinosauři na Wikipedii

  1. jj, ceska wikipedie je super, chtelo by to ale vic clanecku..

  2. autor

    Snažím se, iniciativa by byla slušná, ale jeden člověk to neutáhne 🙂

    • LMS

      wiki je nejpoužívanější zdroj informací, a mezi wiki bezesporu vede Wikipedie (existují také Fandomové wiki).

      ještě jedna důležitá věc: Wikipedie obsahuje články o opravdových věcech , zatímco Fandom wiki a Gamepedia o smyšlených věcech.

      (je to poměrně důležité vědět, hlavně aby si lidé nepletly dilofosaura s JP dilofosaurem 🙂

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *