Neandrtálci měli „řečový“ gen

…aneb padl další mýtus?

Neandrtálci možná dokázali víc, než jen neartikulovaně skřehotat. Dokázali možná mluvit na úrovni člověka moderního typu, byť s jistými modifikacemi v modulaci svého jazyka.

Tým evropských vědců měl nyní poprvé možnost testovat kosti neandrtálce, objevené nedávno v jedné španělské jeskyni, na přítomnost genu FOXP2, kterému se také přezdívá "gen řeči a jazyka". Jde dosud o jediný známý gen, podílející se na komunikačních jazykových schopnostech člověka. Když je tento gen poškozen, ovlivňuje negativně právě jazykové schopnosti, zatímco ostatní aspekty lidské osobnosti nijak nepostihuje.

Nová studie naznačuje, že neandrtálci měli stejnou verzii tohoto genu, sdílenou všemi lidmi druhu Homo sapiens. Odlišnou verzi genu pak mají lidoopi, především šimpanzi. To samozřejmě ještě neznamená nutnou přítomnost sofistikované řeči u těchto vyhynulých lidí, nicméně z hlediska onoho genu žádná reálná překážka v cestě nestojí.

Zjištěná fakta jsou velice překvapivá, protože schopnost složitější komunikace a řeči jakožto dorozumívacího prvku byla vždy pokládána za výsadu a také rozhodující výhodu našich předků před populací člověka neandrtálského. Na konkrétnější závěry je však příliš brzy.

http://news.nationalgeographic.com/news/2007/10/071018-neandertal-gene.html

Leave a Comment

Filed under Nezařazené

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *