Malí jelínci?

…nikoliv, předkové plejtváka obrovského

Fakt, že se předkové dnešních velryb vyvinuli jako suchozemská, čtyřnohá zvířata se srstí, je dostatečně znám. Ví se také, že k této významné evoluční události došlo během starších třetihor (zřejmě na přelomu paleocénu a eocénu, před asi 55-50 Ma). Fosílie nejstarších kytovců a jejich předků jsou však stále velmi vzácné.

Nová studie Hanse Thewissena z Northeastern Ohio Universities Colleges of Medicine and Pharmacy se nyní zaměřuje na drobné, jako malý jelen vypadající zvířátko zvané Indohyus. Tento savec žil asi před 48 miliony let v jižní Asii a vykazovalo mnohé znaky na kostře (především lebce a stavbě zvukovodu) shodné s kytovci. Zároveň šlo o příbuzného dnešních sudokopytníků, kteří jsou velrybám podle molekulárně-genetických výzkumů blízce příbuzní. Tvor o velikosti medvídka mývala trávil již značnou část života ve vodním prostředí, kde také hledal ochranu před většími suchozemskými predátory. Velryby však připomínal jen stěží. K dnešním plejtvákům byla evoluční cesta ještě dlouhá a klikatá.

(Malá poznámka autora – doufejme, že bezohlednost a stupidita přívrženců velrybářských lovů nebude v brzké budoucnosti koncem této padesát milionů let dlouhé fylogeneze.)

 

Odkazy:

http://news.nationalgeographic.com/news/2007/12/071219-whales-evolved.html

 

7 Comments

Filed under Jiné pravěké organizmy, Současná příroda

7 Responses to Malí jelínci?

  1. titanis

    řád creodonta……..

  2. autor

    A na oslu: http://www.osel.cz…hp?clanek=3162

  3. titanis

    žeby prabába ambuloceta z německa?

  4. autor

    Ambulocetus byl a) starší b) z Pákistánu

  5. titanis

    pak tedy ve walking with beast z bbc kecali……a)uváděli ambuloceta jako přímého předka současných kytovců a řekl bych že byl víc stavbou těla přizpůsobenější vodě než výše zmiňovaný „jelínek“.b)lokalita byla Německo zhruba na začátku eocénu, tj.55 mil let.

  6. autor

    Ano, A. natans byl starší, Indohyus má jen asi 48 Ma. To Německo bylo kvůli lokalitě v Messelu, kam ho chtěli napasovat. Nikdy tam ale objeven nebyl 🙂

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *