Objeven nejstarší gekon

…a k tomu jeden článek o dinosaurech

Příslušníci čeledi gekonovitých (Gekkonidae) jsou malí až středně velcí ještěrovití plazi, charakterističtí přítomností prstů s adhezivními ploškami (které jim umožňují lokomoci po vertikálních rovinách) a srostlými očními víčky. Malí ještěři s plochou hlavou a kratším lámavým ocáskem jsou doma v teplých tropických až subtropických oblastech, případně teplejších koridorech mírného pásu. Dnes známe téměř 1200 jejich recentních druhů ve velikosti 7 – 15 cm, maximálně však do 37 cm.

Přes poměrně archaický zjev těchto specifických plazů neexistovaly dosud žádné důkazy pro dlouhý fylogenetický vývoj skupiny. Nejstarší fosilní nálezy gekonovitých pocházely zhruba z období přelomu druhohorní a třetihorní éry, kdy evoluční radiace plazů byla již poměrně dávno za svým zenitem. Oprávněné předpoklady pro existenci podstatně starší evoluční linie tak dosud zůstávaly pouze v rovině domněnek. Vědci z Oregonské státní univerzity a Britského muzea přírodní historie v Londýně nyní oznámili objev zdaleka nejstaršího zástupce gekonovitých z Myanmaru (dřívější Barmy) v jihovýchodní Asii. Stáří nálezu bylo určeno na 110 – 97 milionů let, nejstarší dosud známé fosílie stejné taxonomické linie tak překonal o celých 40 milionů let! Pojem „fossil gap“ tak znovu dostal svůj pravověrný darwinovský rozměr. Evoluce gekonovitých byla posunuta až do období počátku svrchní křídy, kdy docházelo k jednomu z kulminačních bodů dinosauří evoluční radiace.

Spektakulární fosílie samozřejmě představuje zcela nový druh i rod. Byla pojmenována přiléhavým názvem Cretaceogekko. Jde o naprosto exkluzivně zachovaný exemplář v jantaru, získaném z dolu v údolí Hukawng. Skvěle zachovaná část nohy s prsty a ocasu umožňuje detailní morfologické studium. Především detailní průzkum dochované nohy přinesl překvapivé a nečekané zjištění – přítomnost lamel a přísavek na prstech neomylně svědčí o tom, že schopnost přidržování se na svislých plochách byla vlastní už hodně vzdáleným předkům dnešních gekonů. V Asii se objevila již nejpozději před 100 miliony let. Objevený jedinec byl zřejmě mládětem o celkové délce jen do 2,5 cm. V dospělosti mohl být přitom tento druh dlouhý kolem 30 cm.

 

Více informací: http://www.sciencedaily.com/releases/2008/09/080902163920.htm

http://news.nationalgeographic.com/news/2008/09/080903-gecko-amber.html

 

Leave a Comment

Filed under Jiné pravěké organizmy, Rekordy a statistika

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *