Překladové knihy a pár novinek

…aneb Mikulášská směs

Jelikož jsem dnes náhodou při online-ovém prohlížení knih natrefil na jednu, kterou jsem shodou okolností sám překládal, napadlo mne udělat si menší seznam těchto svých překladových „dítek“. Pravda, zatím jich je pouze pět, z toho vyšly na pultech knihkupectví toliko tři. Tento počet by měl nicméně příští rok povážlivě vzrůst (záleží ovšem na čase a jako už tradičně také na příležitostech). Krátký odkazový seznam, uspořádaný podle data vydání knihy u nás, tedy následuje:

1.) Listopad 2007 – Dinosauři od autora Dylana M. Nashe: http://knihy.abz.cz/prodej/dinosauri-20

2.) Září 2008 – Alexandr Makedonský a jeho pěchota od W. Heckela: http://www.kosmas.cz/knihy/142890/alexander-veliky-a-jeho-elitni-pechota/

3.) Listopad 2008 – Významné bitvy a tažení od M. Swanstona (část): http://www.kosmas.cz/knihy/143795/vyznamne-bitvy-a-tazeni/

4.) Neandrtálec a Archeologie (příslušná nakladatelství nebudu zatím jmenovat) vyjdou pravděpodobně začátkem příštího roku.

Když už jsem se rozepsal o publikační činnosti, ke konci roku mi v databázi přibylo již zhruba 40 článků, otisknutých ve Světě (24), Živé historii (8) a Přírodě (9). Většinu z nich najdete k volnému stažení ve formátu pdf zde: http://www.zshorakhk.cz/index.php?page=tvorba&sekce=ucitele.

A nyní v krátkosti slibované novinky z poslední doby. První je ryze archeologická – v etiopské Gademottě byly nedávno objeveny kamenné nástroje, jejichž sofistikované opracování nasvědčuje tomu, že jej prováděl již archaický člověk rozumný (Homo sapiens). Na tom by samo o sobě nebylo nic zvláštního, kdyby ovšem nebyly datovány do doby před 276 000 let! To znamená, že zde máme co do činění s možným důkazem existence nejstarších zástupců našeho druhu. Ten se podle dosavadních názorů měl objevit až o celých 80 tisíc let později, tedy asi před 195 000 lety. Celý článek najdete na zde: http://news.nationalgeographic.com/news/2008/12/081203-homo-sapien-missions.html.

Druhá novinka je bezpochyby již poslední letošní atletickou reminiscencí. Nově zveřejněná studie Marka Dennyho ze Stanfordské univerzity stanovuje hranici lidských možností v běhu na 100 metrů pod hranicí 9.5 sekundy, přesně na dechberoucích 9.48 s. Biomechanik Denny je sám vášnivým maratoncem a k přehodnocujícímu pohledu jej zřejmě přimělo sledování pekingského finále, kde se jamajský expres Usain Bolt v jednačtyřiceti zatraceně rychlých krocích vysmál všem dosavadním statistikám. Přesto jde o poměrně kontroverzní práci, ve které je mírně řečeno, přání matkou myšlenky. Jak jsem psal již v létě, Boltovo výkonnostní maximum je podle rozborů mezičasů přinejlepším kolem 9.60 s. Jako příspěvek do diskuzí na dané téma však nová studie jistě uspěje. Více na webu atletika.cz: http://www.atletika.cz/Default.aspx?section=3&server=1&article=9261.
 

Hezký páteční večer i celý víkend přeje náhodným i stálým návštěvníkům blogující Dinosaurus.

 

Leave a Comment

Filed under Atletika a sport, Jiné pravěké organizmy, Literatura, Ze života

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *