Krátké ohlédnutí za atletickým HME v Turíně

…aneb úspěch nebo zklamání?

Na otázku, položenou explicitně v perexu, nelze s nejčistším svědomím odpovědět jinak, než „to první“. 30. halové mistrovství Evropy v atletice se konalo v italském Turíně ve dnech 6. – 8. března a Češi se na něm rozhodně neztratili. Pro čtrnáctičlenný český tým jsou tři medaile a celkové 12. místo v pořadí zemí velkým úspěchem, i když bohužel žádná z „placek“ nebyla zlatá. Zatímco v podání vícebojařského matadora Romana Šebrleho nebyla medaile žádnou premiérou (byla však velmi vydřená), zbývající dva medailisti jsou v tomto ohledu nováčky. Kupodivu jde v obou případech o překážkářské sprintery, tedy specialisty na dosud nepříliš úspěšnou „oblast“ české atletiky.

Čtyřiadvacetiletý Petr Svoboda prorazil již v loňském roce, kdy posunul hodnotu českého rekordu v běhu na 110 metrů překážek až na úctyhodných 13,29 s. a kvalifikoval se na olympiádu v Pekingu. V Turíně si vedl ještě podstatně lépe a po semifinálovém vyklusaném běhu s vyrovnaným národním rekordem 7,55 s. postoupil jako jeden z favoritů do finále běhu na 60 metrů překážek. V něm mu bohužel nevyšel start a přechod přes první překážku (podle vlastních slov se doslova „zastavil“), přesto vybojoval hlubokým předklonem v cíli bronzovou medaili časem 7,61 s. To však vůbec neodpovídá potenciálu českého atleta, který má údajně formu i na čas kolem 7,40 s. V létě by rád stáhl také „stodesítkový“ osobní a národní rekord někam poblíž třináctisekundové hranice.

Největším překvapením však byla neuvěřitelná stříbrná medaile sedmadvacetileté překážkářky Lucie Škrobákové, která podobně jako Svoboda překonala vloni národní rekord na venkovní trati 100 metrů překážek (časem 12,93 s. jako první Češka v historii běžela pod 13 sekund). V Turíně však předvedla zcela novou úroveň výkonnosti a dokonce i v nevýhodné osmé dráze zaběhla poprvé v kariéře pod 8 sekund. Čas 7,95 sekundy je pochopitelně také českým rekordem. Za určité konstelace to stejně jako v případě jejího mužského protějšku mohlo být dokonce i zlato. V létě pravděpodobně uvidíme další národní rekord i na překážkové stovce. A na srpnovém mistrovství světa v Berlíně? Podle vlastních slov Škrobákové je teď sebevědomější, protože poznala, že i zahraniční hvězdy se dají porážet…

Roman Šebrle již dosáhl ve své bohaté kariéře prakticky na všechny myslitelné úspěchy. Ve svých 34 letech patřil k nejstarším aktivním účastníkům celého šampionátu. Přestože měl za sebou tréninkový výpadek, vedl si skvěle především ve skokanských disciplínách (dálka 772 cm, výška 209 cm, tyč 500 cm) a v silné konkurenci mladších vybojoval cenný bronz výkonem 6142 bodů. Naposledy neměl Roman medaili z velké halové soutěže již před celými 11 lety! Vítězem soutěže se stal dosud málo známý Estonec Mikk Pahapill skvělým součtem 6362 bodů (Šebrleho evropský rekord z roku 2004 má však hodnotu ještě o 76 bodů vyšší). Bude jistě zajímavé sledovat, jak se halové zlepšení estonského objevu projeví na jeho bodovém součtu ve venkovním desetiboji.

Z výjimečných výkonů na šampionátu je nutné zmínit alespoň dva nové evropské rekordy. Jeden zaběhl v semifinále sprinterské šedesátky kontroverzní britský sprinter Dwain Chambers časem 6,42 s. Zaostal tak o pouhé 3 setiny za deset let starým světovým rekordem americké legendy Maurice Greenea. Chambers je spojen s dopinkovou aférou a jeho pronikavé zlepšení v Turíně je mnohým atletickým komentátorům podezřelé. Zcela poslední atletický výkon celého třídenního šampionátu ohromil sportovní veřejnost – dosud téměř neznámý německý dálkař Sebastian Bayer dolétl v poslední sérii na ohromujících 871 cm! Tím zaostal o pouhých 8 centimetrů za halovým světovým rekordem fenomenálního Američana Carla Lewise z roku 1984. Více informací o šampionátu i českých atletech viz následující odkazy pod textem.

P. S. Všichni paleontologičtí nadšenci jsou srdečně zváni na moji další přednášku o dinosaurech, která se bude konat v Dobrušce (35 km severovýchodně od Hradce Králové) ve středu 11. 3. od 18 hodin v přednáškovém sálu v rámci budovy místní pošty ( http://www.mestodobruska.cz/akce.php ).

 

Odkazy:

http://www.atletika.cz/

http://www.iaaf.org/index.html

http://cs.wikipedia.org/wiki/Halové_mistrovství_Evropy_v_atletice_2009

http://cs.wikipedia.org/wiki/Roman_Šebrle

 

Leave a Comment

Filed under Atletika a sport

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *