Nová analýza potvrdila přítomnost stop po pravěkých proteinech

…aneb „T. rex“ znovu v hlavní roli

Jedním z nejzajímavějších a nejvíce fascinujících paleontologických výzkumů poslední dekády byly nepochybně biochemické analýzy, odhalující původní biologické molekuly a měkké tkáně ve fosíliích některých svrchnokřídových dinosaurů, především pak tyranosaura MOR 1125, známého jako B-rex. Stehenní kost tohoto jedince již odhalila neuvěřitelné množství vlastního organického materiálu či fosilizovaných stop po jeho přítomnosti (vč. medulární tkáně, erytrocytů, krevních vlásečnic a dokonce i stavebních proteinů, jako je osteokalcin). Výzkumy Mary Higby Schweitzerové, Johna M. Asara a několika dalších biochemiků jsou již od roku 2005 publikovány v prestižních vědeckých periodikách. Je pochopitelné, že jakýkoliv „kacířský“ a inovativní výzkum přivolá také pevnou hradbu opozice. Paleontolog Thomas Kaye z Washingtonské univerzity je zřejmě nejradikálnějším odpůrcem Schweitzerové a jejích závěrů. Dle jeho mínění neobsahuje 68 milionů let stará fosilní kost žádný organický materiál s výjimkou jakéhosi bakteriálního filmu nebo kontaminací současnými biologickými materiály. To samé si myslí také o údajných proteinech, jejichž objev prezentovala Schweitzerová poprvé v roce 2007.

Nová analýza nezávislé skupiny vědců však závěry původního přelomového výzkumu potvrzuje. Původním výzkumem byly ve zmíněné kosti tyranosaura objeveny známky přítomnosti sedmi různých proteinových fragmentů (peptidů), součásti někdejšího kolagenu. Kolagen představuje hlavní strukturální složku pojivých tkání v těle většiny obratlovců. Stopy po něm byly objeveny ve zkamenělinách již dříve, nikdy však nešlo ani zdaleka o tak dávný materiál. Kaye a mnozí další proto spekulovali, že se jedná spíše o kontaminaci recentních biologických komponentů. Proti tomu však Schweitzerová důrazně protestovala a argumentovala například tím, že v případě některých kostních buněk ve vzorku objevila dokonce i buněčná jádra a axiální konektivní výběžky. V žádném případě prý kost nemohla být kontaminována jakýmkoliv recentním biologickým materiálem. Pochybnosti však stále přetrvávají.

 

T. rex thighbone   Image: Science
Nový výzkum potvrzuje možnost, že nám po jednom z největších suchozemských predátorů planety zbylo víc než jen kosti. Biomolekuly a proteiny ve vzorku mají neuvěřitelné stáří 68 milionů let. Fotografie stehenní kosti tyranosaura převzata z webu BBC NEWS (http://news.bbc.co.uk/2/hi/science/nature/6548719.stm).

 

Nový nezávislý výzkum M. Berna, B. Phinneyho a D. Goldberga z Palo Alto Research Center v Kalifornii nyní znovu provedl veškeré laboratorní testy a došel k definitivnímu závěru, že původní výzkum byl v pořádku. Z analýzy vědci získali opět chemické substance, které byly původně složkou kolagenu v tkáních tyranosaura. Identifikované peptidy jsou dle autorů nepochybně konsistentní s fosilním materiálem, kterým je zmiňovaná kost stará 68 milionů let. Nová studie bude publikována v prestižním vědeckém periodiku Journal of Proteome Research. (O stejném tématu vyjde na podzim můj vlastní článek, více informací později).

Marshall Bern, Brett S. Phinney and David Goldberg. Reanalysis of Tyrannosaurus Rex Mass Spectra. Journal of Proteome Research, Sept. 4, 2009

 

Odkazy:

http://www.sciencedaily.com/releases/2009/07/090729103737.htm (článek na webu Science Daily,anglicky)

http://palaeoblog.blogspot.com/2009/08/reanalysis-of-t-rex-mass-spectra.html (článek na blogu Palaeoblog,anglicky)

http://pubs.acs.org/stoken/presspac/presspac/full/10.1021/pr900349r (příslušná vědecká studie)

 

1 Comment

Filed under Spekulativní paleontologie, Teropodní dinosauři

One Response to Nová analýza potvrdila přítomnost stop po pravěkých proteinech

  1. autor

    Článek také na oslíkovi: http://www.osel.cz…hp?clanek=4544

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *