Dinosaurus s nejdelší lebkou

…aneb Pár řádků o pětirohé tváři

Dalším z dinosaurů, který bude v příspěvcích na blogu Dinosauria stručně představen, je majitel jedné z nejdelších lebek, jakou u suchozemských obratlovců vůbec známe. Pochopitelně se bude jednat o rohatého dinosaura – ceratopsida – kteří díky charakteristickému „krčnímu límci“ vykazovali velmi mohutné a dlouhé kraniální části kostry, často zabírající kolem třetiny délky těla. Většina lidí si při zmínce o ceratopsidech nejspíš vybaví velkého triceratopse ze souvrství Hell Creek. Lebky triceratopsů jsou samozřejmě ohromné a jejich délka se pohybuje asi v rozmezí 1,8 – 2,4 metru. Přesto by se triceratops s touto mírou nedostal ani do první trojice pomyslných „rekordmanů“.

Nejdelší podle relativně dobře dostupných fosílií rekonstruovanou lebkou se totiž pyšnil Pentaceratops sternbergii, žijící v období svrchní křídy (kampán, asi před 75-73 miliony let) na území dnešního Nového Mexika (souvrství Kirtland). Pětirohá tvář, jak zní překlad rodového jména dinosaura, byl poměrně masivní ceratopsid. Délka dospělých exemplářů se pohybovala kolem 8 metrů a hmotnost je odhadována až na 5,5 tuny (srovnatelně s triceratopsem). Zajímavý je zejména údaj o délce rekordní lebky. Ta měří u největšího exempláře celých 3,1 metru! Byla objevena v Novém Mexiku roku 1941 a dnes je k vidění zrestaurovaná v Sam Noble Oklahoma Museum of Natural History. Třímetrové délky pak možná dosahuje také mnohem masivnější lebka druhu Eotriceratops xerinsularis, popsaného v roce 2007. Dřívější rekordman Torosaurus se pyšní lebkou o délce 2,6 až 2,8 metru. Pro srovnání ještě uveďme, že nejdelší známá lebka teropoda patřila jihoamerickému giganotosaurovi a měří 195 cm. Pochopitelně však není „nastavena“ žádným krčním límcem, proto by v rámci redukovaného porovnání byla celkově delší.

Pentaceratops byl objeven slavným paleontologem Charlesem H. Sternbergem (1850-1943), který nasbíral fragmenty fosílií počátkem minulého století v oblasti San Juan Basin v Novém Mexiku. Tehdejší ředitel Amerického muzea přírodní historie v New Yorku, paleontolog Henry Fairfield Osborn (1857-1935) tohoto dinosaura v roce 1923 popsal a pojmenoval na počet objevitele jako P. sternbergii. Límec pentaceratopsovy lebky je podstatně delší než u triceratopse a vykazuje dva velké otvory (fenestry) pro celkové odlehčení. V roce 1930 popsal paleontolog Carl Wiman (1867-1944) domnělý nový druh P. fenestratus, pozdější studie však ukázaly, že jde o stejného dinosaura jako P. sternbergii. V roce 2006 byl v Coloradu objeven nový fosilní materiál, který lze přisoudit právě pentaceratopsovi.

Pentaceratopsové žili ve stejných ekosystémech jako mohutný hadrosaurid Parasaurolophus, „tlustolebý“ pachycefalosaur Sphaerotholus, „obrněný“ ankylosaurid Nodocephalosaurus a také nedávno objevený tyrannosauroid Bistahieversor. Tento mohutný teropod také nejspíš představoval největší ohrožení pro stáda pentaceratopsů, přestože na dospělé zdravé jedince si zřejmě obvykle netroufal. Pentaceratops byl mohutným čtyřnohým býložravcem s charakteristicky silnými zobákovitě zakončenými čelistmi pro mechanické zpracování nízko rostoucí vegetace (kapradiny, cykasy, jehličiny). Nejbližšími příbuznými tohoto ceratopsida mohli být zástupci rodu Anchiceratops a snad i Chasmosaurus, možná však také později žijící Torosaurus, již zmiňovaný předchozí „rekordman“.

———

Odkazy:

http://en.wikipedia.org/wiki/Pentaceratops

http://scienceblogs.com/tetrapodzoology/2007/09/_omnh_pentaceratops.php

http://www.enchantedlearning.com/subjects/dinosaurs/dinos/Pentaceratops.shtml

———

2 Comments

Filed under Ptakopánví dinosauři, Rekordy a statistika

2 Responses to Dinosaurus s nejdelší lebkou

  1. Jiří Meixner

    No, je to kus 😉 Jsem zvědav, kdy provednou nějaké exaktnější měření u E. xerinsularis a jestli ho třeba netrumfne 😉

  2. autor

    Chtěl bych vidět nějakou repliku v životní velikosti, musí to být zblízka zajímavý pohled 🙂 Díky za komentář.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *