Mocné dinosauří božstvo

…a Další zajímavosti z Tibetu

Na blogu jsem již jednou psal o portugalských stopách sauropodních dinosaurů od zálivu Lagosteiros, které byly nejpozději od 13. století uctívány jako posvátný pozůstatek oslíka, vezoucího Panenku Marii a Ježíška od moře směrem do vnitrozemí. Věřící se po staletí přicházeli poklonit asi 150 milionů let starým otiskům obřích sauropodů, aniž měli sebemenší tušení o jejich původu. Když nejpozději v průběhu 70. let minulého století jejich původ odhalili paleontologové, u mnoha lidí zřejmě vzbudili jistou nelibost. Dlouhokrcí archosauři nepochybně neodpovídali představě archetypálního biblického zvířátka, nemluvě o jejich geologickém stáří. Evropané k jistým věcem zkrátka přistupují jinak než Tibeťané. Ti nedávno řešili podobný problém, ovšem se zcela jiným závěrem.

Hlavní úlohu přitom znovu sehráli sauropodní dinosauři, resp. zkamenělé otisky jejich stop. V čínské prefektuře Čhamdo (jihozápad autonomní oblasti Tibetu) se tamní obyvatelé již po staletí klaní právě těmto stopám, zachovaným na svislých skalních stěnách. Podle ústních informací zdejších rezidentů donedávna všichni věřili, že jde o stopy legendárního krále a válečníka Gesara z Lingu, vládnoucího údajně v 11. století Tibetskému království. Tento král měl být synem mocného boha jménem Indira, proto měl nadpozemské schopnosti a dokonce si dokázal podmanit velká „království démonů“. Osm párů stop, z nichž největší je prý dlouhá až 1,7 metru(!), proto bývala přisuzována právě tajemnému Gesarovi. Stopám se i v dnešní době stále chodí klanět velké množství turistů. Mnozí obyvatelé Tibetu byli až do současnosti v otázce možného původu stop nekompromisní – podle jejich názoru muselo jít nepochybně o posvátné pozůstatky.

File:Diamantinasaurus.png

Podobně jako australský titanosaur Diamantinasaurus matildae mohl vypadat také sauropod, k jehož stopám se dnes mnozí Tibeťané modlí. Ilustrace T. Tischler, převzato z http://en.wikipedia.org/wiki/File:Diamantinasaurus.png

 …

Čínští a zahraniční paleontologové však jejich víru definitivně zpochybnili, když minulý týden publikovali studii s názvem „První záznam o dinosauřích stopách z Tibetu, Čína“ v periodiku Geological Bulletin of China. Studie, na které se podílel také Kanaďan Philip J. Currie a Američan Jerald D. Harris odhaluje původ stop jako nepochybný doklad přítomnosti velkého sauropodního dinosaura, který se v této oblasti procházel v období počínající střední jury (asi před 175 miliony let), když po Himalájích ještě nebylo ani památky. V dané době zde byl nejspíš mořský břeh a stopy byly zanechány na pláži ve vrstvě měkkého bahna. Dinosauři zřejmě přesahovali délku 18 metrů (velikost stop by však svědčila o ještě mnohem větších rozměrech) a jejich stopy se podobají ichnotaxonu Brontopodus.

Zmíněná série stop byla odkryta roku 1999 při stavbě komunikace k letišti ve vzdáleném městě, kdy dělníci vyhodili část skály do vzduchu třaskavinou. Buddhisté ihned uvěřili, že se jedná o stopy krále Gesara, ostatní obyvatelé však ve stopách spatřovali pozůstatek prchajících horských božstev, které vystrašila exploze (vskutku mocná božstva, chtělo by se dodat). Stopy začaly být vědecky zkoumány od roku 2003, kdy se k nim poprvé dostal čínský doktorand paleontologie Xing Lidu. Ten konstatuje, že stopy jsou jedním z mála dokladů o přítomnosti populárních pravěkých tvorů v Tibetu. Jelikož šlo o titanosauriformního sauropoda, nemohlo jít o stejný druh dinosaura, jaké známe ze sousedního Sečuánského údolí.

Nejzajímavější část příběhu však má teprve přijít. Xing se za posledních sedm let pokoušel místním obyvatelům mnohokrát vysvělit, že nejde o stopy Gesara či jiného božstva, nýbrž o dinosauří stopy staré mnoho milionů let. Někteří mu nevěří dodnes a považují jeho slova za trestuhodné rouhání. Jiní mu částečně uvěřili, ale s nově získanými fakty naložili po svém. Místo k horským božstvům se začali klanět a modlit k Dinosauřímu bohovi, který má být velmi mocný a jeho úžasná starobylost mu dodává na vznešenosti. Tibeťané mají zkrátka k přírodě vrozenou úctu, která jim nedovoluje brát okolní jevy na lehkou váhu. A to ani v případě, kdy jde o paleontologické nálezy.

Odkazy:

http://english.peopledaily.com.cn/90001/90782/90873/7262215.html

http://en.wikipedia.org/wiki/Qamdo_County

2 Comments

Filed under Dějiny paleontologie, Protopaleontologie a geomytologie

2 Responses to Mocné dinosauří božstvo

  1. autor

    Ještě příslušná studie: Xing Lida, Harris, J. D., and Currie, P. J (2011)First record of dinosaur trackway from Tibet, China. Geological Bulletin of China 30(1): 173-178 (2011) Doi: 1671-2552(2011)01-0173-06Three sauropod trackways comprise eight tracks that resemble Brontopodus tracks have been found at the Morong track site in Changdu Prefecture, Tibet, China. These wide- (or sub-wide)-gauge tracks suggest that there was a large sauropod, possibly a member of Titanosauriformes, in Changdu Prefecture during the Early-Middle Jurassic. The sauropod fauna from Changdu Prefecture, Tibet not only has elements in common with the sauropod fauna from the Sichuan Basin, but may include more diverse faunal components.

  2. Pavel Oberreiter

    Zdravim, super článek. Si říkám, jak se asi jmenuje tibetský dinosauři bůh a jakou má funkci? 🙂

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *