NGMC 91

…aneb Nádherný přízrak z dávné minulosti

Mnohé významné objevy ze světa paleontologie či archeologie jsou mezi vědci nebo i laickou veřejností známé pod svým katalogovým (registračním) označením z muzea či jiné instituce, ve které jsou uchovávány (přestože jde často o krkolomné kombinace písmen a čísel – například největší dosud rekonstruovaný jedinec tyranosaura, lidově zvaný „Sue“, je oficiálně FMNH PR 2081). V případě „Davea“, nádherného exempláře opeřeného dromeosaurida ze severovýchodní Číny, je však situace opačná. Přinejmenším mezi vědeckou komunitou je dosud známý spíše jako NGMC 91. O jakého dinosaura tedy šlo?

„Dave“ byl vědecké veřejnosti představen ve studii, otisknuté v periodiku Nature v roce 2001. Popsal jej čínský paleontolog Ji Qiang a jeho kolegové, nepřidělili však fosílii žádné vědecké jméno. Nález pochází ze sedimentů proslulého souvrství Yixian, rozkládajících se na území východočínské provincie Liao-ning. Malý opeřený dinosaurus žil na tomto území v období spodní křídy (počátek stupně apt) v době před nějakými 122 miliony let. Jedná se zřejmě o mládě nebo subadultního jedince jakéhosi dromeosaurida (skupina tzv. srpodrápých teropodů), blízce příbuznému dalším čínským rodům Microraptor a Sinornithosaurus.

———

Jisté je, že „Dave“ je na hony vzdálen klasické představě o tom, jak by měl „slušný“ dinosaurus vypadat. Drobný predátor obýval území dnešní severovýchodní Číny před 125-122 miliony let. Kredit: Wikimedia Commons (http://en.wikipedia.org/wiki/File:Sinornithosaurus_Dave_NGMC91.jpg)

———

Paradoxní je, že i přes exkluzivní dochování této fosílie nebylo stanoveno oficiální vědecké jméno. Důvodem je skutečnost, že zmíněná zkamenělina není zase tak skvěle zachovaná – alespoň ne při „hloubkovém“ pohledu. Během vyprošťování z horniny se při odlomení desky většina kostí rozdrtila a zbyly po nich vlastně jen tmavé obrysy. Tím se bohužel i tak nádherný objev stal prakticky nediagnostikovatelným, přinejmenším na úrovni rodu a druhu. Jisté je jen tolik, že šlo o malého deinonychosaura či konkrétněji dromeosaurida s dobře vyvinutým opeřením. Fylogenetické studie nejdříve ukázaly, že „Dave“ by mohl být blízkým příbuzným druhu Sinornithosaurus millenii, nebo snad dokonce třetím druhem rodu sinornitosaurus. Některé anatomické rozdíly byly přitom považovány za důsledek rozdílného věku „Davea“ a známých exemplářů sinornitosaura – mělo tedy jít o ontogenetickou variaci. Stephen Czerkas se svými kolegy zase dospěl k závěru, že NGMC 91 je možné zařadit do „jeho“ nově stanoveného druhu Cryptovolans pauli (dnes je tento taxon považován za synonym druhu Microraptor gui). Další fylogenetická analýza Phila Sentera et al. z roku 2004 skutečně nasvědčuje tomu, že nejbližším příbuzným „Davea“ mohl být právě mikroraptor.

NGMC 91 je i po deseti letech od svého popisu stále jedním z nejčastěji zobrazovaných a dobře známých příkladů opeřených neptačích dinosaurů. Vykazuje jich hned několik různých typů. Nacházíme u něho jak jemné peří, podobné prachovému, tak i peří s pevnou strukturou, téměř nerozeznatelné od obrysového peří moderních ptáků. Pernatý integument pokrýval značnou část „Daveova“ těla, a to včetně trupu, všech čtyř končetin i ocasu. Drobná pírka byla také nad očima a na krku dinosaura. Opeření sloužilo bezpochyby jako signalizační orgán a zároveň jako termická izolace, chránící tělesné teplo tohoto zřejmě endotermního živočicha. NGMC 91 představuje nádhernou ukázku dávno zaniklého života, který nepochybně hýřil barvami a kakofonií zvuků vydávaných nepřeberným množstvím jeho fantastických spodnokřídových obyvatel.

———

Odkazy:

http://en.wikipedia.org/wiki/NGMC_91

http://en.wikipedia.org/wiki/Sinornithosaurus_millenii

http://en.wikipedia.org/wiki/Microraptor_gui

http://dml.cmnh.org/2002Feb/msg00648.html

http://www.abc.net.au/science/articles/2001/04/27/283717.htm

———

1 Comment

Filed under Teropodní dinosauři

One Response to NGMC 91

  1. Bambíno

    mmmm, špičková fosília, taká by sa mi hodila do vitrínky. Bodaj by takých bolo čo najviac…

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *