Čtyři noví dinosauři

…aneb co přinesl březen dinosauří paleontologii

Přestože loňský rok byl z hlediska počtu nově popsaných rodů dinosaurů zdaleka nejúspěšnějším v historii, ten letošní za ním zřejmě nebude výrazně zaostávat. Od počátku roku 2011 bylo popsáno již kolem dvaceti nových rodů neptačích dinosaurů, mnohé z nich však byly v médiích avizovány již v posledních měsících minulého roku. Některé jsou přitom velmi pozoruhodné, a to z více hledisek. Poslední čtyři zástupce si nyní blíže představíme, a to v abecedním jmenném pořádku.

Angolatitan adamastor (Mateus et al., 2011) – vůbec první dinosaurus popsaný z Angoly uvedl tento jihoafrický stát na mapu dinosauří paleontologie. Angolatitan byl poměrně velký titanosauriformní sauropod, který žil v období rané svrchní křídy, asi před 90 miliony let (stupeň turon). Zkameněliny představují neúplnou pravou přední končetinu, včetně 110 cm dlouhé pažní kosti. Nález byl učiněn roku 2005 v sedimentech souvrství Itombe portugalskými paleontology. Vedoucím autorem popisu je proslulý portugalský paleontolog Octávio Mateus, který se výzkumem angolských druhohorních obratlovců zabývá již mnoho let. Angolatitan byl bazální titanosauriform, vývojově odvozenější než třeba svrchnojurský Brachiosaurus, ale primitivnější než spodnokřídový čínský Euhelopus.

Paleontolog Octávio Mateus u fosílie přední končetiny nového titanosauriformního sauropoda druhu Angolatitan adamastor. Kredit: AP, web http://www.dailymail.co.uk/sciencetech/article-1367072/Scientists-discover-Angolan-Giant-dinosaur-largest-ever.html . Huge: Octavio Mateus with part of a forelimb of the fossilised dinosaur. It is thought to be one of the largest creatures ever to walk on Earth

Atacamatitan chilensis (Kellner et al., 2011) – další svrchnokřídový sauropod, v tomto případě však z jihoamerického Chile. Holotyp, sestávající z částečně zachované postkraniální kostry, byl objeven v souvrství Tolar na území pouště Atakama (odtud rodový název). Atacamatitan byl vývojově vyspělejší než africký Malawisaurus, ale primitivnější než čeleď saltasauridů. Přestože názvy obou nových sauropodů naznačují jejich kolosální rozměry, ve skutečnosti byli spíše střední velikosti. Rozhodně se totiž neblížili rozměrům gigantů typu argentinosaura nebo třeba paralititana s hmotností nad 60 tun.

Oxalaia quilombensis (Kellner et al., 2011) – nově popsaný teropod z Brazílie patřil mezi spinosauridy. Této skupině, zahrnující i velikostního rekordmana mezi dravými dinosaury (Spinosaurus aegyptiacus) dělal nepochybně čest – dle odhadů byl dlouhý asi 12 až 14 metrů a dosahoval hmotnosti v rozmezí 5 až 7 tun. Představuje tak zároveň největšího teropoda Brazílie. Oxalaia se vyskytovala na území dnešního státu Maranhão v době přelomu spodní a svrchní křídy, asi před 98 miliony let. Popsaný materiál byl objeven již roku 2004 v sedimentech souvrství Alcântara. Představoval pouze fragmenty přední části čelistí, přesto vypovídá velmi výmluvně o značné velikosti tohoto dravce.

Pamparaptor micros (Porfiri, Calvo & Santos, 2011) – čtveřici uzavírá druhý teropod, ovšem mnohem skromnějších rozměrů. Fosílie tohoto drobného deinonychosaura byly objeveny v roce 2005 v sedimentech souvrství Portezuelo na území provincie Neuquén v Argentině. Holotyp sestává z téměř kompletní levé zadní končetiny s některými unikátními znaky. V dospělosti měřil tento dravec jen asi 50 až 70 cm na délku, patřil tedy k vůbec nejmenším známým neptačím dinosaurům. Žil na přelomu geologických stupňů turon a koňak, asi před 90 miliony let (raná svrchní křída).

Odkazy:

http://en.wikipedia.org/wiki/Angolatitan

http://en.wikipedia.org/wiki/Atacamatitan

http://en.wikipedia.org/wiki/Oxalaia

http://en.wikipedia.org/wiki/Pamparaptor

Dodatek: Všichni zájemci o tematiku pravěku jsou srdečně zváni na výstavu ilustrací dinosaurů od Vladimíra Rimbaly, kterou spoluorganizuji s Muzeem a galerií Orlických hor v Rychnově nad Kněžnou. V termínu od 5. dubna do 1. května bude umístěna v prostorách muzea na rychnovském (kolowratském) zámku. Více viz: http://www.moh.cz/~a~d~m~/exhb.php

Leave a Comment

Filed under O dinosaurech obecně

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *