Scipionyx a jeho skvělé vnitřnosti

…aneb jedna ze senzačních zkamenělin dinosaurů poodkrývá své tajemství

Zdaleka nejlépe dochovanými zkamenělinami dinosaurů jsou tzv. dinosauří mumie, které si obvykle spojujeme pouze se severoamerickými kachnozobými dinosaury. Jednou z nejlépe dochovaných fosílií neptačích dinosaurů však byl malý teropod, který žil před 113 miliony let na území dnešní Itálie. V dospělosti měřil na délku kolem dvou metrů, jediný objevený exemplář byl však mládětem, dosahujícím délky pouhých 35 centimetrů (zachovaná část kostry měří 23,7 cm, z toho lebka asi 5,2 cm). Byl objeven na jaře roku 1981 nedaleko města Pietraroja (asi 50 kilometrů severovýchodně od Neapole) a vědecky popsán v roce 1998. Šťastným objevitelem se stal amatérský paleontolog Giovanni Todesco, který pátral ve spodnokřídových vápencových sedimentech souvrství Pietraroja, proslulém již od 18. století objevy skvěle zachovaných fosílií ryb. Jemnozrnné vápence uchovaly zkamenělinu, která později dostala přezdívku „Skippy“, v úžasných anatomických detailech.

Fosílie mláděte spodnokřídového teropoda druhu Scipionyx samniticus. Kredit: Wikimedia Commons (http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Scipionyx_Samniticus.jpg)File:Scipionyx Samniticus.jpg

Scipionyx samniticus (rodové jméno je odvozeno od křestního jména geologa Scipioneho Breislaka (1748-1826), druhové pak od historického názvu oblasti Samnia) byl drobný célurosaurní teropod z čeledi Compsognathidae. V současnosti je znám pouze na základě jediné fosilní kostry. Celých jedenáct let, až do roku 1992, držel Todesco svůj objev v tajnosti. Důvodem byl fakt, že jej nepovažoval za významný – teropoda dokonce pokládal za jakéhosi praptáka. Ve zmíněném roce však ukázal svůj objev paleontologům Cristianu dal Sassovi z Národního muzea v Miláně a Marcu Signoremu z Neapolské Univerzity Fridricha II. Ti ihned rozeznali pravou podstatu nálezu a označili jej za zkamenělinu prvního známého italského dinosaura. Samozřejmě jim neušla ani unikátní zachovalost fosílie. Brzy se začaly objevovat články o této zkamenělině, přičemž jedním z prvních byl ten v místním magazínu Oggi, který dal dinosaurovi přezdívku Ciro (běžné křestní jméno v Neapoli a okolí). V roce 1998, kdy byl tento nález vědecky popsán, se objevil také na titulní straně prestižního periodika Nature.

Čím se „Skippy“ především proslavil, bylo zachování měkkých částí těla, konkrétně vnitřních orgánů (játra, střeva, svalovina a průdušnice). Průměrná tloušťka střeva činí 5,22 milimetru. Výzkum relativní pozice jednotlivých orgánů výrazně přispěla k pochopení funkční morfologie a fyziologie dinosauřího těla. Překvapivým objevem také bylo, že trávicí trubice je u tohoto teropoda podstatně kratší, než se očekávalo. To znamená, že musel být schopen trávit potravu velmi efektivně. Dosud není jisté, zda se skutečně zachovala povrchová textura žaludku a barva někdejších jater (temně nachová). Velkou otázkou je také možná přítomnost bránice, která však není pravděpodobná (střeva zasahují až do anteriorní části abdominální dutiny). Bohužel se nedochoval žádný otisk kůže tohoto dinosaura, nemohla tedy být prokázána případná přítomnost „proto-peří“. To je nicméně předpokládáno. Výzkum stále pokračuje (v současnosti byla vydána ohromná monografie) a tak se můžeme již dnes těšit na další zajímavé informace o tomto fantastickém italském dinosaurovi s dochovanými vnitřními orgány.

Odkazy:

http://en.wikipedia.org/wiki/Scipionyx

http://palaeo.gly.bris.ac.uk/personnel/departed/Signore/Scipio.html

http://www.dinosauria.com/jdp/misc/scipionyx.html

1 Comment

Filed under Teropodní dinosauři

One Response to Scipionyx a jeho skvělé vnitřnosti

  1. autor

    Senzační zpráva: Fosílie, identifikované (před stoletím) Antonínem Fričem jako dinosauří, zřejmě opravdu patřily dinosaurům: http://aktualne.centrum.cz…705328 . Podrobnější článek brzy na blogu…

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *