Přeceňovaný gigant Magnapaulia

…aneb obří hadrosaurid pod pravítkem

V roce 1981 popsal paleontolog William J. Morris ze svrchnokřídových sedimentů severozápadního Mexika (Baja California) fosílie obřího kachnozobého dinosaura. Tehdy jej popsal rodovým jménem Lambeosaurus, jakožto nový druh L. laticaudus. Vzhledem k rozměrům jednotlivých kosterních elementů Morris považoval tohoto hadrosaurida za gigantický druh, velmi blízce příbuzný známějšímu severoamerickému druhu L. lambei. V letošním roce však paleontologové rozeznali odlišnost tohoto lambeosaurina od samotného rodu Lambeosaurus a stanovili pro něho nové příznačné jméno Magnapaulia. Tato pocta Paulu G. Haagovi Jr. není podstatná, rozměry tohoto dinosaura jsou již otázkou podstatně zajímavější.

Obří svrchnokřídový hadrosaurid magnapaulia z Mexika dosahoval délky kolem 12,5 metru, možná i více. Hmotnost nelze přesně odhadnout, zřejmě však přesahovala 7 tun. Kredit: Dmitrij Bogdanov, Wikimedia Commons.

Zkameněliny magnapaulie byly objeveny v lokalitě nedaleko města El Rosario, a typový jedinec nese označení LACM 17715. Stáří vrstev bylo odhadnuto na 73,6 až 73,0 milionu let, spadá tedy do pozdního kampánu. Hlavní zajímavostí na tomto hadrosauridovi jsou od začátku výzkumu jeho obří rozměry. Původně byla jeho délka odhadována na celých 14 – 16,5 metru a hmotnost na neuvěřitelných 23 tun! Tím už by se rovnal mnoha středně velkým sauropodům a některé by dokonce i překonával. Jediným rivalem magnapaulie v rámci ornitopodů by pak byl pouze čínský gigant šantungosaurus (Shantungosaurus giganteus) s délkou 16,6 metru a hmotností přes 8 tun.  Prieto-Márquez et al. však nově stanovují rozměry podstatně nižší, konkrétní délka dle dochovaných fosílií údajně činila „jen“ kolem 12,5 metru. I tak by ale Magnapaulia představovala největšího známého lambeosaurina a jednoho z největších hadrosauridů (a tím i ornitopodů) vůbec. Největší známý jedinec (kat. č. LACM 17712) měl kost pažní o celkové délce 803 milimetrů, což odpovídá zmíněnému odhadu velikosti.

Kladistická analýza odhalila, že Magnapaulia je nejblíže příbuzná jinému mexickému rodu hadrosaurida, kterým byl v roce 2007 popsaný Velafrons. Tyto dva rody přitom utvářejí samostatní klad „ z jihu“, který je sesterskou skupinou kladu severoamerických a asijských forem, například rodů Lambeosaurus, Corythosaurus, Hypacrosaurus nebo Olorotitan. Magnapaulia patřila k obrům svrchnokřídového světa. Velcí jedinci byli dlouzí jako autobus, vážili víc než dospělý slon africký a jejich hlava mohla být dlouhá jako leckterá pokojová pohovka. Přesto nešlo v případě magnapaulie o absolutního velikostního rekordmana, toho je nejspíš třeba hledat ve východní Asii. Ještě se k němu dostaneme v některém z dalších příspěvků.

Odkazy:

http://en.wikipedia.org/wiki/Magnapaulia

http://en.wikipedia.org/wiki/Velafrons

http://en.wikipedia.org/wiki/Shantungosaurus

Leave a Comment

Filed under Ptakopánví dinosauři

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *