Trpaslík se zatraceně ostrými špičáky

…aneb objev nového heterodontosaurida v depozitáři muzea

V paleontologii už to tak někdy bývá, že ty největší objevy nejsou učiněny v prašném a horkém terénu, ale v dusném a stísněném prostředí muzejních depozitářů. tak tomu bylo i v případě objevu nového ptakopánvého dinosaura ze skupiny bizarních heterodontosauridů (v překladu „ještěři s různými zuby“). Tito menší býložravci (či snad všežravci) představovali starobylou a poměrně primitivní skupinu ptakopánvých dinosaurů, žijících od svrchního triasu až po spodní křídu. Jejich zkameněliny  jsou však poměrně vzácné a kompletní kostru známe prakticky jen od rodu, který dal celé skupině jméno – jihoafrického heterodontosaura. Ten žil na počátku jurské periody, asi před 199-196 miliony let, a dosahoval délky lehce přes 1 metr. Stejně jako další příslušníci této čeledi měl relativně velké oči a výrazné špičákovité přední zuby. Nově popsaný druh žil zhruba ve stejné době jako heterodontosaurus a jeho zkameněliny pocházejí také z území Jihoafrické republiky.

 

Nově popsaný jihoafrický heterodontosaurid _Pegomastax africana_ mohl působit bezmála děsivým dojmem, nebýt jeho trpasličí velikosti. Dosahoval totiž rozměrů dospělé kočky. Zobrazená lebka patří lépe známému heterodontosaurovi. Autorem modelu i fotografie je Tyler Keillor.

 

Fosilní pozůstatky dinosaura, který byl popsán Paulem C. Serenem jako Pegomastax africana (původně nesprávně P. africanus), byly objeveny a vykopány již v letech 1966-1967 ze sedimentů souvrství Elliot na území jihoafrického Kapska. Holotyp nese označení SAM-PK-K10488 a představuje nekompletní lebku, jejíž rozměry naznačují, že tento dinosaurus dosahoval celkové délky pouze asi 60 centimetrů. Tím pádem jde o jednoho z vůbec nejmenších známých neptačích dinosaurů, zejména pak mezi ptakopánvými. Pegomastax (jméno znamená v překladu „silná čelist“) se od ostatních heterodontosauridů lišil některými zvláštnostmi ve stavbě lebky. Jeho spodní čelist byla proporcionálně velmi robustní a vizuálně tvořila krátký, masivní zobák.

Média přijala objev tohoto dinosaura velikosti kočky jako malou senzaci. Vzhledem k tomu, že byl vytvořen velmi působivý model hlavy dinosaura, tato paleontologická novinka zaujala také veřejnost. Novinové a webové titulky s víceméně nesmyslným textem typu „upíří dinosaurus“, „jurský démon“ nebo „štětinatý ještěr“ nebraly konce (o možném „štětinovém“ pokryvu těla bohužel není nic známo, ačkoliv díky čínskémi tianyulongovi víme, že jím tito dinosauři disponovat mohli). Nechyběly dokonce bodré hlasy, že pegomastax by vzhledem ke své velikosti a působivému vzezření představoval skvělé domácí zvířátko. Je ovšem otázkou, zda by v tomto případě bezmála dvě stě milionů let starý tvoreček nepoužil proti lidskému chovateli své prominující špičáky, jejichž původní účel zatím není nade vší pochybnost známý.

Odkazy:

http://en.wikipedia.org/wiki/Pegomastax

http://scitechdaily.com/pegomastax-africanus-a-miniature-dinosaur-that-thrived-in-southern-africa/

http://phys.org/news/2012-10-fanged-dwarf-dinosaur-southern-africa.html

http://forum.wildprehistory.org/viewtopic.php?p=22532

 

Leave a Comment

Filed under Ptakopánví dinosauři

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *