Navahové chtějí zachovat dinosauří stopy

…aneb Moderní indiáni a velmi staré fosilie

Původní Američané, o kterých v Evropě mluvíme nekorektně spíše jako o indiánech, jsou obvykle velmi všímavými a citlivými osobnostmi. Vzhledem k tomu, že severoamerické indiánské kmeny obývaly území mnoha států, ze kterých jsou dnes známé četné pozůstatky dinosaurů, je prakticky jistá obeznámenost indiánských stopařů a válečníků s těmito pozůstatky doby dávno minulé. Více o tomto tématu jsem mimochodem popsal v knize Dinosauři od Pekelného potoka (Motto, 2010). Indiáni však s fosilními stopami dinosaurů přicházejí do kontaktu i dnes, kdy je jejich organický původ již dobře vysvětlen. I v současné době přitom někdy sehrávají roli jejich opatrovníků a ochránců.

———

Kostra dilofosaura v expozici kanadského Royal Ontario Museum. Tento středně velký teropod žil v období spodní jury na území dnešní severoamerické Arizony, ale možná také Evropy a Asie. Kredit: Uživatel Esv, Wikimedia Commons

———

Důvodem je fakt, že například v rezervaci indiánů kmene Navahů v okolí města Tuba City na území státu Arizona se nachází velké množství stop dinosaurů, pocházejících z období spodní jury (stáří asi 193 milionů let). Místní příslušníci kmene se starají o přírodu (včetně té neživé) již po celé století a stopy teropodních dinosaurů ukazují příchozím a turistům nejméně posledních 80 let. Více než 200 sérií stop zejména teropodních dinosaurů se však v poslední době stává terčem vandalů a zlodějů, kteří se sbíječkami a dalším těžkým nářadím zcizují z hornin celé desky pokryté dinosauřími stopami. Navahové tak jako již před více než stoletím (jejich rezervace Navajo Nation byla zřízena roku 1868) svoji půdu bedlivě hlídají a v poslední době zde střídají hlídky i v noci. Střeží zde poklad této země, starý skoro dvě stovky milionů let.

Mezi možné kandidáty na původce stop patří také populární starobylý teropod Dilophosaurus wetherilli, jehož proslavila záporná role zabijáka IT inženýrů v Jurském parku. Oproti filmové mini-verzi byl ale v reálu podstatně větší (ve skutečnosti patřil dokonce k nejstarším opravdu velkým teropodům). Dosahoval totiž celkové délky přes 6 metrů a hmotnosti téměř půl tuny. Zatímco jeho první kosterní fosílie byly objeveny až roku 1942 a vědecky popsány o dalších 14 let později, fosilní stopy těchto dinosaurů zřejmě znali místní indiáni odnepaměti. Více o dilofosaurovi a jeho zobrazení v Jurském parku naleznete v jednom ze starších článků na blogu (viz odkaz níže).

———

Odkazy:

http://www.kpbs.org/news/2012/oct/23/navajo-nation-preserve-dinosaur-tracks/

http://en.wikipedia.org/wiki/Dilophosaurus

http://dinosaurusblog.wordpress.com/2011/03/07/885689-plivajici-teropod-s-krcnim-vejirem/

———

Leave a Comment

Filed under Dějiny paleontologie, O dinosaurech obecně, Protopaleontologie a geomytologie

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *