V Utahu objevena dinosauří smrtelná past

…a nechybí ani kanibalismus

Takzvané smrtelné pasti jsou významným a pozoruhodným paleontologickým fenoménem, který se jednou za čas objeví a ukáže nám dávno zmizelý svět dinosaurů v poněkud živějších barvách. Podobné přírodní pasti známe již z mnoha míst světa, například z čínského Liao-ningu (kde před 160 miliony let skončili jako oběti tyranosauroidi guanlongové), dále z několika míst Evropy nebo Severní Ameriky (např. proslulé Cleveland Lloyd Dinosaur Quarry, kde na jednom místě zahynuly desítky jedinců dravých alosaurů). Nyní se k výčtu podobných lokalit připojuje také jiné místo ve státě Utah. Ve spodnokřídových vrstvách o stáří asi 125 milionů let, nacházejících se nedaleko města Moab, objevili paleontologové možná jeden z nejsenzačnějších objevů posledních let. Již v červnu loňského roku se v médiích objevila zpráva, že vědci získali fosilní materiál hned z několika jedinců největšího známého dromeosaurida utahraptora (Utahraptor ostrommaysorum). Celá smečka děsivého několikametrákového dinosaura, příbuzného mnohem menšímu mongolskému  velociraptorovi zde uvízla v tekoucím písku, který se zároveň stal hrobem i dvěma býložravým ornitopodům, nejspíš druhu Hippodraco scutodens, vědecky popsaného až roku 2010. Jak uvádí paleontolog James Kirkland, může se jednat o nejvýznamnější objev na této lokalitě za celých 40 let výzkumů.

 

Moderní představa utahraptora. Tento obří dromeosaurid dosahoval dvojnásobné délky a desetinásobné hmotnosti oproti převážné většině svých příbuzných. Při délce až sedm metrů totiž vážil kolem 500 kilogramů. Kredit: Emily Willoughby, Wikimedia Commons

 

Jak predátor, tak i jeho kořist se totiž dochovali v podobě několika jedinců v různých věkových stadiích. V případě utahraptorů se jedná o pozůstatky nejméně šesti zvířat, z toho dvou dospělců o délce 5 až 6 metrů, tří mláďat o velikosti krocana a jednoho úplně malého jedince, který byl navíc pojídán jiným dravcem (jak dokládají výmluvné otisky zubů na kostech jeho nohy). Sedimentologický výzkum také ukázal, že past měla podobu tzv. tekoucího písku, nikoliv bažiny nebo močálu. Utahraptory do pasti nejspíš nalákala dvojice již uvízlých ornitopodů rodu Hippodraco, z nichž jeden byl plně dospělý a druhý představoval mládě. Tyto fantastické nálezy více jedinců na jedné lokalitě zvyšují možnost, že bude opět o něco lépe pochopena ontogeneze zmíněných dinosaurů, a že se dozvíme více o jejich růstu a dospívání. Fosílie byly objeveny ve strmém terénu a je k nim poměrně složitý přístup. Vzhledem k hmotnosti sádrou obalených bloků, z nichž největší váží celých 5 tun, je přeprava zkamenělin do Utažského muzea přírodní historie v Salt Lake City značně obtížným a riskantním úkolem. Doktor Kirkland se proto snaží opatřit na přepravu helikoptéru. Jak sám připomíná, utahraptora sám v roce 1993 popsal a vnímá ho tedy jako „své dítě“. Věří, že nový objev by nám mohl o tomto srpodrápém lovci, který je také hlavním hrdinou Bakkerova románu „Červený raptor“, prozradit ještě mnoho zajímavých informací.

 

Odkazy:

http://westerndigs.org/dinosaur-death-trap-found-in-utah-may-contain-raptor-family-horse-dragons-cannibalized-baby/

http://westerndigs.org/dinosaur-pileup-found-preserved-in-utah-desert/

http://en.wikipedia.org/wiki/Utahraptor

http://en.wikipedia.org/wiki/Hippodraco

 

Leave a Comment

Filed under O dinosaurech obecně, Spekulativní paleontologie

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *