Nový obří teropod

….aneb zabiják z doby před T. rexem

Již v listopadu loňského roku se objevila v médiích zajímavá zpráva o objevu dosud zcela neznámého obřího teropoda, žijícího o 30 milionů let dříve než populární Tyrannosaurus rex. Jak se brzy ukázalo, patří dokonce mezi tři největší teropody, známé zatím ze Severní Ameriky (právě po mladším tyranosaurovi a naopak geologicky starším druhu Acrocanthosaurus atokensis). Vývojově blíže má přitom ke druhému z nich – je totiž rovněž zástupcem známé skupiny karcharodontosaurů (Carcharodontosauria). Akrokantosauři byli nicméně o nějakých 15 milionů let starší (žili v době před přibližně 113 miliony let). Jde také o první objev severoamerického zástupce této skupiny za posledních 63 let, protože zmíněný akrokantosaurus byl vědecky popsán roku 1950. Nový obří dravec dostal neobvyklé jméno Siats meekerorum (čte se údajně „si-eč“), a tím pokračuje v tradici posledních let, totiž stanovování jmen podle božstev či legendárních příšer místních domorodých kmenů. Příšerou tento teropod z Utahu ovšem skutečně byl, tedy alespoň by se nám tak nepochybně jevil. Objevený jedinec byl ještě nedospělý a plně nedorostlý, přesto se jeho délka blížila deseti metrům a hmotnost překračovala 2,5 tuny! Plně dospělý jedinec mohl být podle odhadů dlouhý až 12 metrů a vážit kolem 4 tun, což se již blíží velikostní kategorii tyranosaura. V době před 98,5 miliony let, tedy na počátku svrchní křídy, tak představoval nepochybně dominantního predátora svých ekosystémů.

 

Umělecká představa vzezření nově objeveného severoamerického neovenatorida rodu Siats. Tito draví obři dosahovali v dospělosti délky až 12 metrů a hmotnosti kolem čtyř tun. Podobně velkým teropodem zde byl až slavný Tyrannosaurus, který žil o 30 milionů let později. Kredit: Jorge Gonzales

 

Fosílie tohoto pozoruhodného dinosaura objevili v roce 2008 paleontologové Lindsey E. Zannová a Peter J. Makovicky v souvrství Cedar Mountain. Fylogenetická analýza řadí tohoto teropoda do skupiny Neovenatoridae, jejíž zástupci byli většinou spíše skromnějších rozměrů a štíhlejší tělesné stavby. Jejich zkameněliny známe z Evropy, Jižní Ameriky, Asie i Austrálie, v Severní Americe však jde o první nález svého druhu vůbec (akrokantosaurus patří do jiné skupiny – mezi karcharodontosauridy). Zajímavé je, co Siats vypovídá o evoluci obřích dravců na tomto kontinentu. Dříve se totiž nepředpokládalo, že by zde karcharodontosauři mohli dominovat tak dlouho. Je možné, že tento teropod už terorizoval také dávné formy kachnozobých a rohatých dinosaurů, přičemž tehdy ještě menší tyranosauroidi mohli občas také obohacovat jeho jídelníček. Siats je fakticky spíše nepřímým následovníkem svrchnojurského alosaura, než předchůdcem zcela nepříbuzného tyranosaura. Dokazuje, že tyranosauroidi byli po desítky milionů let drženi zkrátka obřími karcharodontosaury a jejich čas nadešel teprve s jejich vymizením snad někdy před 90 miliony let. Jak uvádí Lindsey Zannová, nový démon z Utahu sdílel ekosystémy s velkým množstvím dalších dinosaurů, včetně opeřených menších teropodů, ptakopánvých býložravců i s krokodýly, želvami a širokým spektrem dalších obratlovců. Nejzajímavější je ale fakt, že množství dinosauřích fosílií ze stejných vrstev zřejmě představuje dosud nepopsané druhy. V příštích měsících a letech se tedy můžeme těšit na další žhavé novinky ze světa severoamerických křídových dinosaurů.

 

Odkazy:

http://www.sciencedaily.com/releases/2013/11/131122084241.htm

http://en.wikipedia.org/wiki/Siats_(dinosaur)

http://en.wikipedia.org/wiki/Acrocanthosaurus

http://www.nature.com/ncomms/2013/131122/ncomms3827/full/ncomms3827.html

 

Leave a Comment

Filed under Rekordy a statistika, Teropodní dinosauři

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *