Velké vymírání na konci křídy

…aneb Vychází moje nová kniha

O dinosaury se zajímám již přes 30 let, o tematiku vymírání na konci křídy jsem měl ale donedávna obvykle jen okrajový zájem. Řečeno slovy paleontologa Jacka Hornera, zajímalo mě spíš to, jak dinosauři žili – nikoliv to, jak vymřeli. To se ale změnilo někdy v roce 2014, kdy jsem začal být fascinován vizí kosmické katastrofy, která dinosaury pravděpodobně vyhladila před 66 miliony let. Snad i moje aktuální povolání lektora na hvězdárně přispělo k tomu, že mi představa kolize pozdně křídové Země a zhruba desetikilometrové planetky označované podle mexického dopadového kráteru jako Chicxulub (spolu se všemi průvodními jevy i příběhem odhalení této dávné události) takříkajíc učarovala. Stačí se jen podívat na články, které jsem tomuto tématu věnoval na blogu v posledních třech letech.

———

Obálka knihy: Velké vymírání na konci křídy. Dějiny Alvarezovy impaktní teorie a současný pohled na událost K-Pg

———

A nezůstalo jen u článků, toto téma jsem v letošním roce zpracoval i do podoby hned dvou knih, z nichž jednu právě dopisuji (bude o ní pojednáno později) a druhá je již k dispozici na webu nakladatelství Pavel Mervart. Kniha Velké vymírání na konci křídy vychází v edici Amfibios a představuje aktuální pohled na problematiku pro náročnější čtenáře (je vybavena i komplexním poznámkovým aparátem a čerpá z erudovaných zdrojů, především novějších vědeckých studií z renomovaných periodik). Nechybí ani barevná příloha a zdařilé ilustrace Vladimíra Rimbaly, který se již stal takřka mým stálým spolupracovníkem. Každý zájemce o problematiku vymírání na konci křídy, o dinosaury nebo třeba i o impakty si s ní nejspíš přijde na své. Tak tedy hezké počtení od autora – kniha bude k dostání na webu nakladatelství od začátku září, na pultech knihkupectví pak od poloviny září tohoto roku.

———

Odkazy:

http://www.pavelmervart.cz/kniha/velke-vymirani-na-konci-kridy-dejiny-alvarezovy-impaktni-teorie-a-soucasny-pohled-na-udalost-k-pg-520/

https://www.kosmas.cz/knihy/234658/velke-vymirani-na-konci-kridy/

———

2 Comments

Filed under Literatura, Něco o autorovi, Pozvánky a tipy, Vymírání K-T

2 Responses to Velké vymírání na konci křídy

  1. Jan Kameníček

    Dobrý den. Mohu se zeptat, zda o knize vyšla nějaká recenze v nějakém časopise?

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *