Legenda jménem Tyrannosaurus rex

…aneb Představení mé druhé letošní knihy

Jak už jsem dříve několikrát avizoval, letos mi vycházejí v krátkém časovém rozmezí hned dvě nové knihy za sebou. Tou první byla Nová cesta do pravěku, která vyšla 16. dubna v nakladatelství CPress. Druhá kniha nyní vychází v nakladatelství Pavel Mervart (jako moje v pořadí druhá kniha pro toto nakladatelství po titulu Velké vymírání na konci křídy z roku 2017). Dostala dle mého názoru velmi výmluvný název Legenda jménem Tyrannosaurus rex a oficiálně vyšla k 9. květnu tohoto roku. Jak samotný její název napovídá, tato knížka bude jako první moje literární dílo cele věnováno jedinému druhu dinosaura, a to hned tomu nejslavnějšímu a nejpopulárnějšímu ze všech. Aniž bych ji chtěl nevhodně adorovat a příliš vychvalovat, zcela objektivně si dovolím tvrdit, že je svým způsobem zcela unikátní, protože se jedná o jediný titul věnovaný komplexně druhu Tyrannosaurus rex nejenom u nás, ale nejspíš i (přinejmenším) v celé Střední Evropě.

———

———

Kromě množství aktuálních a vesměs vědecky ověřených informací zahrnuje kniha také galerii nádherných ilustrací mého dlouholetého spolupracovníka Vladimíra Rimbaly. Tato galerie chronologicky seřazených druhů obsahuje zpodobnění zhruba čtyř desítek až do dubna 2019 vědecky popsaných tyranosauroidů, a je tak v podstatě unikátním „atlasem“ této skupiny teropodů dokonce i v celosvětovém měřítku. Najdete v ní tedy všechny druhy tyranosaurových příbuzných, známých vědě k datu dokončení rukopisu knihy. Ostatně, když parafrázujeme klasika, můžeme konstatovat, že: „v knize najdete vše, co jste se kdy o tyranosaurovi chtěli dozvědět, ale báli jste se zeptat“. Ať už Vás zkrátka zajímají samotní dinosauři, historie paleontologie, dinosauří pop-kultura nebo cokoliv jiného, jen vzdáleně se týkajícího tohoto „krále masožravých dinosaurů“, tato kniha by rozhodně neměla uniknout Vaší pozornosti. Hezké počtení Vám na tomto místě přeje její autor.

———

Odkazy:

http://www.pavelmervart.cz/kniha/legenda-jmenem-tyrannosaurus-rex-600/

https://www.kosmas.cz/knihy/258458/legenda-jmenem-tyrannosaurus-rex/

https://www.cbdb.cz/kniha-251726-legenda-jmenem-tyrannosaurus-rex

https://www.databazeknih.cz/knihy/legenda-jmenem-tyrannosaurus-rex-408030

———

Leave a Comment

Filed under Dějiny paleontologie, Literatura, Něco o autorovi, Paleoart, Pozvánky a tipy, Recenze a hodnocení, Teropodní dinosauři, Ze života

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *