V pořadu Hyde Park Civilizace

…aneb Pár vět o fajn natáčení

V sobotu 13. 2. jsem se já a můj dlouholetý kamarád, paleontolog Daniel Madzia (mj. oba autoři webu Pravěk.info) stali hosty renomovaného pořadu České televize Hyde Park Civilizace, uváděném oceňovaným a velmi sympatickým moderátorem Danielem Stachem. Vzhledem k přechozí účasti úctyhodného počtu tří desítek držitelů prestižní Nobelovy ceny jsme byli pochopitelně poctěni možností přidat se k tak vážené společnosti. Já jsem byl přítomen osobně v pražském zpravodajském studiu, zatímco Daniel Madzia odpovídal na otázky online formou ze svého domova ve Varšavě.

———

———

V průběhu pořadu padly dotazy na dinosaury obecně, probírána ale byla také poněkud specifičtější témata. Diváci se tak mohli dozvědět například to, jak dnes věda vnímá tuto fascinující skupinu živočichů, proč ji mají v obzvláštní oblibě děti nebo zda skutečně dinosauři vyhynuli kvůli dopadu planetky. Nezmíněn samozřejmě nemohl být ani proslulý teropod Tyrannosaurus rex a dále třeba gigantický sauropod Argentinosaurus huinculensis. Pozornost byla věnována také dosud nepříliš četným českým nálezům.

———

———

Daniel Madzia promluvil podrobněji o burianosaurovi, kterému sám v roce 2017 vybral toto jméno, a vysvětlil například i to, proč patrně neměl „OK palec“, znak charakteristický zejména pro iguanodonty. Vladimír Socha zase podrobněji popsal pravděpodobné fyzikální jevy po dopadu planetky na konci křídy. Interview doplnily přímo ve studiu také některé fosilie a modely dinosaurů i jiných druhohorních živočichů ze skromné sbírky V. Sochy. V průběhu necelé hodiny vysílacího času se diváci mohli pobavit, dozvědět se spoustu zajímavostí ze světa paleontologie a v neposlední řadě také pochopit, proč je dobré následovat své děti v zájmu o dinosaury a jejich svět.

———

———

Kompletní videozáznam našeho vystoupení v pořadu Hyde Park Civilizace naleznete v tomto odkazu:

https://www.ceskatelevize.cz/porady/10441294653-hyde-park-civilizace/221411058090213/

———

2 Comments

Filed under Česká paleontologie, Dějiny paleontologie, Jurský park a jiné filmy, O dinosaurech obecně, Paleoart, Pozvánky a tipy, Výročí a ohlédnutí, Ze života

2 Responses to V pořadu Hyde Park Civilizace

  1. Lukáš

    Bylo to moc fajn, oceňuju váš výstup a pan Stach je podle mě skvělý profesionál a Hyde Park patří k tomu nejlepšímu co u nás v tv běží.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *